Bu noktada Çinlilerin yemek yeme ve pişirme alışkanlıkları ve sağlığa uygunluk konusundaki duyarsızlıkları, koronavirüs’ün ortaya çıkma ve yayılma konusunda en çok tartışılan ve Dünya üzerinde hemfikir olunan konu. Bu alışkanlıklar Çinlilerin başına büyük işler açmaya da devam edecek.

Çin’de koronavirüs sebebi ile ölümler 1018’e ulaşırken, hastalıktan etkilenenlerin sayısı da 43 bin’e yaklaşmış durumda. Son 24 saatte 108 kişini öldüğü ise gelen bilgiler arasında.

Kanalizasyondan çıkarılan atık yağ topları

Çin’de yemek pişirme alışkanlıkları mercek altına alınırken, atık yağların kanalizasyondan çekilip tekar tekrar kullanıldığı atık yağ topaklarının, diyare, karın ağrısı, kalp hastalıkları, diyabet ve hatta kanser gibi çok ciddi sağlık sorunlarına sebep olduğu Çin medyası geniş bir şekilde işlemişti.

Sosyal medyada sıkça paylaşılan bu görüntüler mide bulandırıcı olarak nitelendirildi. Restoranların ve mezbahaların yakınlarındaki kanalizasyon borularından çekilen atık yağ topakları ile yemek pişiren Çinliler aslında koronavirüs’ün asıl yayılma sebebi.

Çinlilerin kanalizasyondan çektikleri atık yağ topakları ile yemek yapmalarının salgında asıl neden olmasa da, sağlık konusundaki endişe zirve yapmış durumda.

Çin’de bu atık yağ topaklarının toplanması ile ilgili ağır cezalar var. Buna rağmen Çin’deki yemeklik yağların, yüzde onu bu geri dönüştürülmüş yağlardan oluşuyor.

Cezası ağır ama...

2011 yılında kanalizasyon borularından çekilen atık yağ topakları ile 100 ton yemeklik yağ üreten 32 kişi tutuklanmıştı.

2013 yılında ise bu yağları satmaya çalışan, bir kişi ömür boyu hapse mahkum edilmişti.

2017 yılında Zhejiang’de kanalizasyonlardan atık yağları çekmeye çalışan 10 kişi suçüstü yakalnmış, tutuklanarak hapse atılmıştı.

Koronavirüs’ün yarasalardan yayıldığına inanılsa da kapatılan egzotik hayvan satışının yapıldığı yerlerde yarasanın bulunmaması akılarda soru işaretleri bırakmaya devam ediyor. Bu da yarasaların değil, başka hayvanlardan bulaştığı anlamına gelebilir.

Editör: TE Bilişim