OMÜ Öğretim Üyesi Akça: Sıcaklık artışı sivrisinek popülasyonunu artırıyor
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İzzet Akça, sivrisineklerin göçmen ve istilacı türler olarak sınıflandırıldığını ve sıcaklık artışıyla popülasyonlarının çoğaldığını açıkladı. Akça, yağmur suyu birikintilerinin sivrisinekler için ideal üreme alanı olduğunu vurgulayarak, özellikle yazlık bölgelerde vatandaşların bu konuda dikkatli olmaları gerektiğini belirtti. Belediyelerin her yeri kontrol etmesinin mümkün olmadığını dile getiren Akça, vatandaşları su birikintilerini yok etmeye çağırdı.
Prof. Dr. Akça, göçmen sivrisineklerin yeni bölgelere adapte olup yerli türlerle rekabet ettiğini, istilacı türlerin ise mevcut türlere baskı uyguladığını söyledi. Son yıllarda göçmen ve istilacı tür sayısının arttığını belirten Akça, sivrisineklerin sulak alanlarda yaşamaları nedeniyle birçok hastalığın taşıyıcısı olduklarını hatırlattı. Sıcaklığın artmasının sivrisinek popülasyonunu doğrudan etkilediğini, 25-35 derece arası sıcaklığın sivrisinekler için en uygun ortam olduğunu ifade etti.
Sivrisineklerin taşıdığı sıtma, Batı Nil virüsü, fil hastalığı, dang humması ve sarı humma gibi hastalıklara dikkat çeken Akça, lastik tamircilerinin atık lastiklerini açıkta bırakmasının sivrisinek üremesi için uygun ortam oluşturduğunu belirtti. Akça, belediyelerin görünen sulak alanları yok etmesi gerektiğini, bunun mümkün olmadığı durumlarda ise larva mücadelesine başlanması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, ergin sivrisineklerle mücadele ve biyosidal uygulamaların da periyodik olarak yapılması gerektiğini ifade etti. Prof. Dr. Akça, yeni türlerin farklı hastalıklar taşıma riski nedeniyle ekosistem dengesini bozabileceğini ve daha önce bölgede görülmeyen hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabileceğini de sözlerine ekledi.
Kaynak:DHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.