Prof. Dr. Alp Üçok: Şizofreni tedavi edilebilir, ancak önyargılar engel oluyor

Prof. Dr. Alp Üçok: Şizofreni tedavi edilebilir, ancak önyargılar engel oluyor
Şizofreni tedavi edilebilir kronik bir hastalık; ancak toplumdaki önyargılar nedeniyle hastalar tedaviye ulaşmakta zorlanıyor.

Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Alp Üçok, 24 Mayıs Dünya Şizofreni Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, şizofreninin diyabet veya hipertansiyon gibi kronik bir hastalık olduğunu, ancak tedavi edilebilir olduğunu vurguladı. Toplumdaki önyargılar nedeniyle hastaların doktora gitmekten çekindiğini ve tedaviye direnç gösterdiğini belirten Üçok, hastalığın genetik faktörlerin yanı sıra çevresel faktörlerden de etkilendiğini söyledi.

Her 100 kişiden 1'inin yaşamı boyunca şizofreniye yakalanma riski taşıdığını, ailelerde görülme sıklığının ise yüzde 10'a çıktığını ifade eden Üçok, şiddet içeren olayların çoğunun arkasında ruhsal bir hastalığın bulunmadığını, ancak şizofreni hastalarının haksız yere damgalandığını belirtti. İlaç tedavisine karşı çıkanların, esrar gibi maddelerdeki kimyasalların farkında olmadığını da ekledi. Çocukluk döneminde şiddet veya ihmalin de psikoz riskini artırdığını vurguladı.

Üçok, gelir dağılımındaki adaletsizlik, eğitim eşitsizliği ve azınlık olmanın da risk faktörü olduğunu, azınlık ve göçmenlerin, farklı dini veya etnik gruba sahip kişilerin beyinlerindeki gri maddenin daha ince olduğunu ve bu durumun hormonal ve genetik değişikliklerle bağlantılı olduğunu belirtti. Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Erhan Yüksek ise Dünya Sağlık Örgütü'nün çalışmasına atıfta bulunarak, şizofreninin iyileşme potansiyeli yüksek bir hastalık olduğunu, ilaç tedavisi, güçlü aile bağları ve toplumsal desteğin iyileşmeyi artırdığını kaydetti.

Kaynak:ANKA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.