Prof. Dr. Bostancı Ergen: Adet Geciktirici İlaçlar Alışkanlık Olmamalı

Prof. Dr. Bostancı Ergen: Adet Geciktirici İlaçlar Alışkanlık Olmamalı
Adet geciktirici ilaçlar kısa süreli kullanımda güvenli olsa da, alışkanlık haline getirilmemeli ve mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalıdır.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Evrim Bostancı Ergen, kadınların yaz tatillerini planlarken adet dönemlerini ertelemek için sıklıkla adet geciktirici ilaçlara başvurduklarını belirtti. Ancak, bu ilaçların kısa süreli kullanımlarda güvenli olmasına rağmen, sürekli kullanımın doğru olmadığını vurguladı. Prof. Dr. Ergen, bu ilaçların doğurganlık üzerinde kalıcı bir etkisinin bulunmadığını ancak sık ve kontrolsüz kullanımın hormon dengesinde geçici bozulmalara yol açabileceğini ifade etti.

Özellikle yaz döneminde tatil planlarına göre adet dönemini ertelemek isteyen kadınların, bu ilaçları kullanmadan önce mutlaka bir doktora danışmaları gerektiğini belirten Prof. Dr. Ergen, ilaçların hekim kontrolünde alınması gerektiğini ve gelişi güzel kullanılmaması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Ergen, bu ilaçların vücudun doğal hormonlarına benzer içeriklere sahip olduğunu ve adet döngüsünü sadece geçici olarak etkilediğini, doğurganlık üzerinde kalıcı bir etkisinin olmadığını yineledi.

Adet geciktirici ilaçların sürekli kullanımının önerilmediğini vurgulayan Prof. Dr. Ergen, bu yöntemin yalnızca özel durumlar için değerlendirilmesi gerektiğini açıkladı. Ağrılı veya yoğun adet dönemleri yaşayan kadınların, altta yatan nedenin araştırılması ve kişiye özel bir tedavi planının oluşturulması gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Ergen, bu ilaçların geçici rahatlık sağladığını ancak uzun vadeli bir çözüm getirmediğini ve her kadının adet düzeninin farklı olduğunu, özellikle doğurganlık çağındaki kadınların gelişigüzel ilaç kullanımından kaçınmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak:DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.