SCÜ'den KKKA uyarısı: Kene vakaları artıyor
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Tıp Fakültesi'nden Dr. İlhan Çetin, yaz aylarında ölümlere neden olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Çetin, ilk yapılan klasik aşı denemelerinin yetersiz kaldığını, ancak mRNA teknolojisiyle üretilen yeni aşıların çok daha etkili olabileceğini belirtti. İnsan üzerindeki değerlendirmelerin olumlu sonuçlanması durumunda, önümüzdeki yıllarda KKKA aşısının da uygulanmaya başlanabileceğini ifade etti.
Nisan ayıyla birlikte KKKA vakalarının tekrar görülmeye başladığını belirten Prof. Dr. İlhan Çetin, Orta ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde, özellikle Sivas, Yozgat, Tokat, Amasya, Giresun, Erzincan ve Gümüşhane gibi illerde kene ısırma vakalarında artış olduğunu söyledi. Mayıs ayından itibaren kene popülasyonunun artmasıyla birlikte KKKA vakalarında da artış beklendiğini vurgulayan Çetin, vatandaşları açık alanlarda dikkatli olmaya çağırdı. Pantolon paçalarının çorapların içine sokulması ve açık renk giysiler tercih edilmesi gibi önlemlerin önemine dikkat çekti.
Prof. Dr. Çetin, kene popülasyonunun Türkiye'nin yanı sıra Orta Doğu ülkeleri, Afrika ve Balkanlar'da da yayıldığını belirtti. İran, Irak, Azerbaycan, bazı Afrika ülkeleri ve Balkanlar'da da KKKA vakalarında artış gözlemlendiğini ifade eden Çetin, bu durumun halk sağlığı açısından ciddi önem taşıdığını vurguladı. Dünyada yürütülen aşı ve ilaç çalışmalarına da değinen Çetin, ülkemizden de öğretim üyelerinin katıldığı konsorsiyumlarca devam eden bu çalışmaların umut verici olduğunu dile getirdi.
Kaynak:DHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.