Çeşitli rahatsızlıklar sonrasında beliren ses kısıklığı çok ciddi olmamakla birlikte zaman zamanda kronikleşebilir. Üst solunum yolu rahatsızlığı olarak bilinen ses kısıklığı kadınlara oranlara erkeklerde daha da sık rastlanabilir.

Ses kısıklığı aslında tip dilinde ciddi rahatsızlıkların habercisi olarak da bilinir. Pek ciddiye alınmayan bu rahatsızlık aslında büyük önem arz eder. Bireyin günlük yaşantısı olumsuz yönde etkileyen ses kısıklığı boğazın içerisinde kuruluk, kızarıklık ve ağrıya neden olabilir. Vücudun en önemli iletişim organları arasında yer alan sesin deformasyona uğraması sonrasında yaşanan iltihaplanma kısıklığa sebebiyet verir.

Ses kısıklığı akabinde yaşanan yersiz çatallaşma ve titreşim halk arasında yüksek sesle konuşma ya da soğuk su içme gibi hadiselere konu olur.

Ses Kısıklığının Nedenleri

Bağırma ya da soğuk içeceklerin tüketiminde yaşanan ses kısıklığında ılık su içilmesi önerilir. Grip ile buna bağlı olan enfeksiyonlarda antibiyotik tedavisi ön plana çıkarken mide asidi kaynaklı rahatsızlıklarda ise mide kaslarının güçlendirilmesi gerekmektedir. Sigara ve nikotin benzeri maddelerin kullanımından ötürü kaynaklanan ses kısıklığında doktorunuzun tavsiye ettiği ilaçların kullanımında fayda vardır.

Ses tellerini daha da yumuşatmak adına tencerede bir müddet kaynayan su içerisine bir bardak limon suyu ekleyerek ağız yoluyla nefes almak da tavsiye edilebilir. Ballı papatya çayının tüketimi de ses tellerinin iyileşmesinde etkisi oldukça büyüktür.

Editör: TE Bilişim