Siyatik siniri bacakta bulunan kasları kontrol eder ve tüm bacağı hissetmeni sağlar. Bu sinir sırttan başlayıp bacağa doğru yayılarak inen ağrıyı ifade eder. Bunu karıncalanma, uyuşma, kas zayıflığı ve hissizlik gibi olumsuz durumlar da takip eder. Siyatik bir hastalıktan çok bir semptomdur. Fıtık gibi sinirler üzerinde baskı yaratan durumlarda açığa çıkabilir. Bu durumda ağrılar sinir boyunca yayılarak kendini gösterir.

Bu ağrılar iki şekilde kendini gösterir. Biri sürekli ve düşük şiddetli ağrıdır. Bir diğeri ise kısa süreli, ara ara ancak yüksek şiddetli olan ağrıdır. Ağrılar kalçadan topuğa kadar sinir yolunu takip eder. Bazen aniden olabilirken bazen de yavaş yavaş kendini göstermesi mümkündür. Nedeni, omurlar arasında kıkırdak disklerin yerinden oynaması, omurganın alt bölümünün iltihaplanmış veya zedelenmiş olması olabilir.

Omurların siniri sıkıştırması, şeker hastalığının ya da diğer omurga hastalıklarının etkileri, iltihaplanan bölgelerin siyatik sinirini etkilemesi, disk kaymalarının siniri sıkıştırması, skolyozlar, doğuştan gelen kemik bozuklukları, travmalar, yanlış iğne kullanımı, siyatik sinirini olumsuz etkiler ve siyatik ağrısının doğmasına neden olur. Otururken, kalkarken, yürürken, esnerken, gerinirken zorluk çekilir, hassasiyet artar. Bu süreçte belirtilerin dikkate alınması ve bu semptomdan yola çıkılarak hastalığın tanınması önemli rol oynar.

Siyatik Belirtileri

  • Kramplar Kalça bölgesinde uyuşmaz
  • Belden topuğa kadar uzanan ağrı Kalça ve baldırlarda ağrı hissi
  • Günlük hayatta (otururken, ayakta) üst bacakta ağrı
  • Uzun süre yapılan işlerde ağrı hissetmek

Bu tür belirtilere sahip olan kişi en kısa zamanda doktora başvurmalı ve süreç ilerlemeden önlem almalıdır. Fizik tedavi ve stretching (Esneme) egzersizleriyle desteklenmelidir.

Form Assist Android Uygulamasını İndir

Form Assist iPhone Uygulamasını İndir

Editör: TE Bilişim