Türkiye Aşı Enstitüsü Başkanı Kara: KKKA aşısı dünyada ilk olacak

Türkiye Aşı Enstitüsü Başkanı Kara: KKKA aşısı dünyada ilk olacak
Türkiye Aşı Enstitüsü, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi aşısını dünyada ilk kez geliştiriyor ve 2,5-3 yıl içinde klinik uygulamalara geçmeyi planlıyor.

Türkiye Aşı Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ateş Kara, sağlık alanında Türkiye'yi zirveye taşımayı hedefleyen çalışmalar hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) aşısının dünya çapında bir ilki oluşturacağını belirten Prof. Kara, hayvan deneyleri için büyük ölçekli üretime hazır olduklarını ve 2,5-3 yıl içinde klinik uygulamalara geçmeyi planladıklarını söyledi. İklim değişikliğinin etkisiyle Avrupa'da da KKKA vakalarının artmaya başlamasıyla, Türkiye'nin bu alanda önemli bir umut ışığı olacağını vurguladı.

Prof. Dr. Kara, 'suş bankacılığı' yöntemi ile bulaşıcı hastalıklara neden olabilecek mikroorganizma örneklerinin genomik özellikleriyle birlikte kataloglandığını belirtti. Bu çalışmanın aşı ve tanı kiti geliştirme çalışmaları için hayati önem taşıdığını ifade eden Prof. Kara, afetlerde suların güvenliğini tek bir damla sudan anında test edebilen yenilikçi bir tanı kitinin de 1,5-2 yıl içinde hazır olacağını duyurdu. Türkiye Aşı Enstitüsü, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ve kuduz aşılarında dünyada öncü adımlar atarken, geliştirdiği tanı kitleriyle de sağlık alanında devrim yaratmayı hedefliyor.

Sağlık Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı desteğiyle Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) çatısı altında yürütülen çalışmalar, aşı geliştirme ve üretiminde tarihi adımların atılmasını sağlıyor. Prof. Dr. Kara, Ankara Üniversitesi ve Erciyes Üniversitesi iş birliğiyle yürütülen KKKA aşısı çalışmalarıyla Türkiye'nin dünyada öncü konuma gelebileceğini belirtti. Sadece aşılar değil, tanı ve test kitleri alanında da önemli çalışmalar yürüttüklerini vurgulayan Prof. Kara, kuduz, HPV ve boğmaca aşılarında da yenilikçi girişimlerde bulunduklarını ifade etti. Türkiye Aşı Enstitüsü'nün, savunma sanayine eşdeğer stratejik öneme sahip aşılarla Türkiye'yi küresel sağlık arenasında zirveye taşımayı hedeflediğini sözlerine ekledi.

24720-2.jpg

Kaynak:DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.