Brezilya’nın Piaui eyaletindeki Pleistosen arkeolojik alanlarında bulunan taş aletlerin ilk insanlar tarafından yapılmadığı tam aksine Darwin’in evrim teorisini haklı çıkarırcasına maymunlar tarafından yapıldığı ortaya çıktı. Açıklama ise Arjantin merkezli devlet kurumu Ulusal Bilimsel ve Teknik Araştırma Konseyi’nden.

Arjantin devlet kurumu Ulusal Bilimsel ve Teknik Araştırma Konseyi'nden (CONICET) bilim insanlarının yürüttüğü araştırma sonucunda Brezilya'nın Piauí eyaletindeki Pleistosen arkeolojik alanlarında bulunan taş aletlerin ilk insanlar tarafından yapılmadığı gün yüzüne çıktı.

Arkeolog Agustín Agnolín ve paleontolog Federico Agnolín, kuvarsit ve kuvars taşlarından yapılmış olan 50 bin yaşındaki aletleri, Serra da Capivara Ulusal Parkı'ndaki kapuçin maymunları tarafından bugün yapılan aletlerle karşılaştırdı.

Agnolín, yaptığı açıklamada "Sonuç şaşırtıcıydı: 50 bin yıl önceki sözümona insan yapımı aletlerle bugün maymunlar tarafından üretilenler arasında hiçbir fark yoktu" ifadelerine yer verdi.

Ayrıca Agnolín, Pedra Furada'da ve Brezilya'nın kuzeydoğusundaki diğer bölgelerde bulunan aletlerin yapımının son derece basit ve düşük morfolojik çeşitliliğe sahip olduğuna dikkat çekti.

Bu niteliklere, aynı zamanda kapuçin maymunları tarafından yapılan aletler de sahip.

Öte yandan aletlerin olduğu yerde ocaklar, bıçaklar, iki taraflı olarak rafine edilmiş taş pullar, oyulmuş kemikler, egzotik ham maddeler ve yiyecek kalıntılarının olmaması bilim insanlarını kuşkulandırdı ve söz konusu aletlerin insan yapımı olmadığı fikrini pekiştirdi.

Bunun yanı sıra bazı bölgelerde de kömür bulundu, fakat bunların doğal yangınlar nedeniyle oluşmuş olabileceği düşünülüyor.

Agnolín, "Bulgulara ilişkin incelememiz, Brezilya'daki antik yerleşim yerlerinin aslında ilk Amerikalılara ait olmadığını, aslında maymun faaliyetlerinin ürünü olduğunu gösteriyor" ifadelerini aktardı.

Kapuçinler, 15 ayrı türe sahip bir maymun cinsi. Birçoğu kuzeydeki Honduras'tan güney Brezilya'ya kadar geniş tropikal ormanlarda yaşıyor.

Genellikle kuyruk hariç boyları 60 santimetrenin altında ve ağırlıkları 1.5 kilogram ile 5 kilogram arasında.

Editör: Dicle Doğan