Cumhurbaşkanı Erdoğan "Rahmetli Menderes 14 Mayıs'ta 'Yeter söz milletin' diyerek sandıktan ezici bir zaferle çıkmıştır. Milletimiz 73 yıl sonra aynı gün Altılı Masa'ya cevabını verecek" sözleriyle seçimlerin 14 Mayıs 2023'te yapılacağının mesajını verdi.

Muhalefet, 6 Nisan'dan sonraki tarihlere itiraz ettiği için seçim kararının Meclis tarafından değil, Cumhurbaşkanı tarafından alınacağına kesin gözüyle bakılıyor. Meclis'ten seçim kararı alınması için 360 milletvekillinin oyuna ihtiyaç var. Cumhur İttifakı'nın sandalye sayısı ise buna yeterli olmuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, seçim tarihi için 14 Mayıs'ı işaret etmesinin ardından gözler seçim takvimi için Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) çevrildi. YSK'nın takvimi 21 Mart'ta başlatması bekleniyor. 

YSK'nın seçim takvimini 21 Mart'ta başlatması halinde Cumhurbaşkanı adayları için son başvuru tarihi 26 Mart olacak. Aday olmak isteyen kamu görevlileri ve belediye başkanlarının ise 17 Mart'a kadar istifa etmeleri gerekiyor.

Kamu görevlisi veya belediye başkanı olan Cumhurbaşkanı adayı, aday listesinin kesinleştiği tarih itibarıyla görevinden ayrılmış sayılacak. İstifa eden kamu görevlileri, adaylığı veya seçimi kaybetmeleri halinde bir ay içinde görevlerine dönebilecek. Ancak belediye başkanları ile parti yöneticileri yürüttükleri göreve dönemeyecek.

14 MAYIS İÇİN EN AZ 360 MİLLETVEKİLİNİN KABUL OYU GEREKİYOR

Seçimin, yasal olarak 18 Haziran'dan önce yani Erdoğan'ın açıkladığı 14 Mayıs'ta yapılması için Meclis'te alınması için en az 360 milletvekilinin kabul oyu kullanması gerekiyor. Cumhur İttifakı'nın ise Meclis'te 334 oyu bulunuyor. Ancak 134 sandalyeli CHP ile 37 sandalyeli İyi Parti, 6 Nisan'dan sonraki bir tarihte seçim olmasına destek vermeyeceğini açıkladı. 

360 vekilin oyu bulunamadığı takdirde seçim kararının doğrudan Cumhurbaşkanı'nın kararıyla yürürlüğe girmesi bekleniyor. Kulislerde, Erdoğan'ın kararnameyi 10 Mart Cuma günü imzalayabileceği konuşuluyor.

ADAYLAR 26 MART'A KADAR BAŞVURU YAPMAK ZORUNDA

21 Mart'ta başlayacak Cumhurbaşkanı adaylık başvuruları sonraki 5'inci günde bitecek. Partilere, Cumhurbaşkanı adaylarını YSK'ya bildirmeleri için 26 Mart Pazar akşamına kadar süre tanınacak.

Seçmenden 100 bin imza talep edecek adaylar da 5 Nisan'da YSK'ya başvuracak. Cumhurbaşkanı kesin aday listesinin Nisan ayının ilk haftasında açıklanması bekleniyor.

Editör: Yadigar Hanım