Yöneylem Araştırma firması 26 – 30 Eylül tarihleri arasında 27 ilde 2 bin 400 kişi ile gerçekleştirdiği anketinin sonuçlarını açıklandı. Seçmenin tercihlerinden ülke sorunlarına kadar pek çok sorunun sorulduğu ankette, yeni bir cevap türü oluştu.  

"Bu pazar milletvekili seçimi olsa kime oy verirsiniz?" sorusuna katılımcılar kararsızlar dağıtılmadan önce yüzde 25.4 AKP, yüzde 23.2 CHP, yüzde 11.11 İYİ Parti, yüzde 7.5 HDP ve yüzde 5.8 MHP yanıtını verdi. Kararsızların oranı yüzde 9.1 olarak ölçülürken "Oy kullanmayacağım" diyenlerin oranı ise yüzde 9.2 oldu.

Kararsızların oy oranının partilere dağılımından sonra oluşan oy oranları ise AKP yüzde 31.1, CHP yüzde 28.4, İYİ Parti yüzde 13.5, HDP yüzde 9.2, MHP yüzde 7.1 olarak değişti. 

AKP'YE GÜVEN AZALDI

"Türkiye'nin sorunlarını kim çözer?" sorusu yöneltilen katılımcıların yüzde 28.6'sı AKP'nin, yüzde 17.8'i CHP'nin çözeceğini düşünürken, yüzde 6.9'u İYİ Parti, yüzde 1.8'i MHP'yi tercih etti. Hiçbiri cevabını verenlerin oranı yüzde 35.9 ile siyasi partilerin oranlarını geçerken, çıkan bu sonuç halkın siyasilere güvensizliğini sergiledi.

Ankete katılanlara "Cumhurbaşkanlığı sistemi mi parlamenter sistem mi?" şeklinde yöneltilen sorunun cevapları, halkın parlamenter sistemi istediğini gözler önüne çıkardı. Seçmenin yüzde 63.5'i parlamenter sistemi tercih ederken cumhurbaşkanlığı sistemini seçenlerin oranı sadece yüzde 30.9'da kaldı.

"ERDOĞAN'A ASLA OY VERMEM DİYENLERİN" ORANI ZİRVE YAPTI

Katılımcılara cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan'a oy verip vermeyeceği de soruldu. "Erdoğan'a asla oy vermem" diyenlerin oranı zirveye ulaşarak yüzde 55.8 olarak ölçüldü. "Kesinlikle oy veririm" diyenlerin oranı ise yüzde 32.4 olarak belirlendi.

"Erdoğan mı muhalefet adayı mı?" sorusu yöneltilen katılımcıların yüzde 50.7'si muhalefet adayını tercih etti. Anket sonuçlarına göre katılımcıların ancak yüzde 35.7'si Erdoğan'ı seçerken, kararsızların oranı yüzde 9.5'te kaldı. 

MANSUR YAVAŞ BÜYÜK FARK ATTI 

Ankette katılımcılara Erdoğan'ın karşısında Kılıçdaroğlu, İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ın aday olarak çıkarıldığı senaryolar da soruldu. Katılımcıların büyük çoğunluğunun Mansur Yavaş'a destek verdiği görülürken, Kılıçdaroğlu'nun aday olması durumunda Erdoğan'a 6 puan fark attığı görüldü.

Seçmen, cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili de muhalefetin kazanacağı umudunu taşıdığını gösterdi. "Seçimi kim kazanır?" sorusunda "Doğru aday gösterirse muhalefet" diyenlerin oranı yüzde 47.2 olurken Erdoğan diyenlerin oranı yüzde 35.8 oldu.

Editör: Yadigar Hanım