Ekonomist Selçuk Geçer, 18 seviyesine yaklaşan dolar kurunda kırılma ihtimaline dikkat çekerek, "Dolar kurunda bu saatten sonra yüzde 10’luk bir yükseliş benim için sürpriz olmayacak. Bu da dolar kurunun 20 TL olması demektir" dedi.

Türkiye ekonomisini, "Kötü değil çok kötü durumdayız" ifadesiyle değerlendiren Geçer, “Türkiye açısında yaz ayları makro ekonomik dengelerin bozulacağı aylar olacağını söylemiştik. Buna dair veriler açıklanıyor. Kötü değil çok kötü durumdayız. Bütçe dengeleri bozuldu ve borçlar artıyor. Dolar kurunda da kontroller kaybedildi. Şu anda Türkiye’de en ucuz şey dolar kurudur. Önümüzdeki dönemlerde dolar kurunda kırılma olacaktır. Merkez Bankası dolar kuruna doğrudan değil dolaylı yoldan müdahale ediyor. Çok sert de düşüşler olmuyor. Dolar kuru 17,50 TL’ye dahi düşse bir şey ifade etmez. Bu tür dalgalanmalar yaşanır hatta bunları konuşmaya bile gerek yok. Dolar kuru 10 TL’ye düşerse o zaman konuşalım. Dolar kurunda bu saatten sonra yüzde 10’luk bir yükseliş benim için sürpriz olmayacak. Bu da dolar kurunun 20 TL olması demektir" diye konuştu.

‘6-7 KAT ARTMIŞ DURUMDA’

Dolar kurunun önümüzdeki dönemde yükseleceğine dair çok sayıda veri bulunduğunu ifade eden Geçer, Merkez Bankası enflasyon tahminin yükselmiş, dış ticaret açığı vermeye devam ediyorsun dolar kuru artmasın da ne yapsın. 30 milyar dolarlık dış ticaret açığımız var. Kötüleşen rakamlarla karşı karşıyayız. Tüm bunları bir araya getirdiğinizde de dolar kurunun bırakın düşmesini bu seviyede kalması dahi çok büyük bir sürpriz olur. Birkaç günde dolar kurunun 18 TL’yi geçtiğini göreceğiz. Bir özeleştiri yapmak gerekiyor. Bu hatayı bende yapıyorum. Türkiye’de dolar kuru 17.89 TL diyoruz ama aslında yanlış yapıyoruz. Türkiye’de dolar kuru aslında 17 Milyon 890 Bin TL’dir. Türk lirasından 6 sıfır atılarak Türk lirasına değer kazandırmadınız. Sadece illüzyon yaptınız. 6 sıfır atıldığı zaman dolar kuru 1 Milyon 600 Bin TL’ydi. Şimdi 6-7 kat artmış bir dolar kuru var karşımızda” dedi.

Editör: Yadigar Hanım