İlayda Şimşek

2022 yılında 334 kadın öldürüldü. Bu kadınlar eşleri, eski eşleri, beraber oldukları, eskiden beraber oldukları, babaları, kardeşleri tarafından öldürüldü. Bir kısmının uzaklaştırma kararı da vardı üstelik. Buna rağmen korunamadılar. Failler: namusumu temizledim dediler, kıskandım dediler, gözüm döndü dediler, planlamadım dediler. İyi hallerle, haksız tahriklerle bu işten en ucuz şekilde kurtuldular.

Emine Bulut'u hatırlıyor musunuz? 2019 yılında çocuğunun gözlerinin önünde boğazı kesilerek öldürülen Emine Bulut. ''Ölmek istemiyorum.'' demişti. Güpegündüz eşi tarafından katledilmişti. Evladının ''Anne ne olur ölme'' feryatlarıyla can verdi. Korunamadı.

emine-1

Mutlu Kaya'yı hatırlayanınız var mı? 2015 yılında bir ses yarışmasıyla adını duyurmuştu Mutlu. Kendisine takıntılı olan fail Mutlu'yu öldürme kastıyla başından vurmuştu. Mutlu ölmedi ancak %92 engelli kaldı. Mutlu'nun adalet arayışı sürüyor. 

mutlu

Tedbir kararına rağmen korunamayan kadınlarımıza her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Toplum olarak artık bunu kanıksadık ne yazık ki. Kadın cinayeti haberi gördüğümüzde artık şaşırmıyoruz, şaşıramıyoruz. Yine mi? Diyoruz. Üzülüyoruz. İçimiz soğumadan, fail cezasını almadan yeni bir kadın cinayeti haberi sunuluyor önümüze. Her sene artan istatistikler kalıyor geriye. 

2017'de 353 kadın öldürüldü.

2018'de 279 kadın öldürüldü.

2019'da 336 kadın öldürüldü.

2020'de 266 kadın öldürüldü.

2021'de 251 kadın öldürüldü.

2022'de 334 kadın öldürüldü.

Bugün ise bu cinayetlere bir yenisi eklendi. Tekirdağ'da, Baver Gözetir, tartıştığı sevgilisi 24 yaşındaki Aysun Ahnas'ı , bıçakla öldürdükten sonra, kendisini iple asarak intihar etti.

Bugün bir kadınımız daha katledildi. Ne yazık ki caydırıcı cezalar olmadığı sürece bu böyle sürüp gidecek. Sesimizi duyun: Öldürülüyoruz!

Cezalar caydırıcı olsun, tedbirler sağlam olsun, ölmeyelim, öldürülmeyelim.

Editör: İlayda Şimşek