Salı günü Nepal ve çevresindeki bölgeyi vuran güçlü depremin, Sikkim'deki Teesta nehri havzasında ani bir sele neden olan güneydeki Lhonak Gölü patlamasından sorumlu olup olmadığını araştırıyor. Göldeki patlama aynı zamanda eyaletteki en büyük hidroelektrik projesi olan Chungthang barajının da yıkılmasına neden oldu. 

Yetkililer, 4 Ekim'de Sikkim'in kuzeyindeki Lhonak Gölü üzerindeki sağanak yağışın Teesta Nehri havzasında ani bir sel felaketini tetiklemesinin ardından en az 14 kişinin öldüğünü ve 22'si ordu personelinin de aralarında bulunduğu 102 kişinin kaybolduğunu söyledi.

Ulusal Afet Yönetim yaptığı açıklamada''3.000'den fazla turistin Sikkim'in farklı yerlerinde mahsur kalmasından endişe ediliyor'' dedi.

Kongre başkanı Mallikarjun Kharge Perşembe günü Sikkim'deki durumla ilgili endişelerini dile getirdi ve Merkez'i hem Sikkim selini hem de Himaşal Pradeş selini ulusal felaket olarak ilan etmeye çağırdı.Ayrıca Sikkim'deki sel felaketinde hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diledi.Çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini ve aralarında cesur Ordu personelimizin de bulunduğu çok sayıda kişinin sağanak yağış ve ani su baskını nedeniyle kayıp olduğunu söyledi.

Sikkim nerede? Nepal'in doğusu, Bhutan'ın batısı, Çin'in güneyinde,Hindistan'ın bir eyaletidir.Sikkim, bir Prenslik iken, 14 Nisan 1975'te yapılan bir referandum sonucunda, 16 Mayıs 1975 tarihinde 22. Eyalet  olarak Hindistan'a bağlanmıştır. Nüfusu 2011 itibarıyla 607.000 ve başkenti Gangtok şehridir. Sikkim, Himalaya Dağları'nda bulunmaktadır. Dünyanın üçüncü en yüksek dağı olan Kançencunga Dağı, Sikkim ile Nepal arasındaki sınırda yer alır.

Sikkim'deki durumun istikrarsız olduğunu,

Editör: Habererk Com