Amasya Genelgesi ile kongre toplanması planlanan illerden biri Erzurum, diğeri Sivas oldu. Erzurum Kongresi’nin ardından Mustafa Kemal Paşa 2 Eylül’de Sivas’a geldi. 2 gün sonra Sivas Kongresi çeşitli illerden gelen delegelerin de katılımıyla 4 Eylül 1919’da, o zamanki Erkek Lisesi’nde toplandı. Batı ve Orta Anadolu’dan delege gelmesiyle Sivas Kongresi ulusal bir nitelik kazandı.

Yaklaşık 41 delegenin katılımıyla gerçekleştirilen kongrede bazı itirazlara rağmen başkanlığa Mustafa Kemal Paşa seçildi. 8 gün süren kongre sonunda alınan kararlar, tüm ulus adına önemli maddeler içerdi. Sivas Kongresi, yeni bir Türk devletinin kuruluşunda temeli oluşturması bakımından, ülke tarihi açısından büyük öneme sahip oldu. Erzurum Kongresi’nde vatanın bölünmez bütünlüğü ve tam bağımsızlığıyla ilgili alınan kararlar Sivas Kongresi’nde de aynen kabul edildi.

Kongrede alınan karar doğrultusunda Kurtuluş Savaşı yürütülerek, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin önü açıldı. Milli mücadele, 9 Eylül 1922’de kazanılan büyük zafer sonrasında 29 Ekim 1923’te ise Cumhuriyet’in ilanına kadar uzandı. 

Türkiye ve KKTC arasında iki protokol imzalandı Türkiye ve KKTC arasında iki protokol imzalandı

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DA SİVAS KONGRESİ MESAJI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, mesajında şunları kaydetti:

"Bundan 105 sene evvel Sivas'ta, bağımsızlık ve vatan aşkıyla yakılan meşale, muasır medeniyet yürüyüşümüzde bugün de yolumuzu aydınlatmaktadır. Şanlı tarihimizle iftihar eden, kahraman ecdadımızla aynı ruh ve şuura sahip olan genç nesiller, ülkemizi Türkiye Yüzyılı hedefine taşıyacaktır.

Bugün biz de adımlarımızı Sivas Kongresi'nde alınan ve Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerini oluşturan kararlara bağlılık şuuruyla atıyoruz. Sivas Kongresi'nin yıl dönümünde, başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere, tüm kahramanlarımızı saygı ve şükranla anıyor, bu Kongre'ye ev sahipliği yapan Sivaslıları ve tüm vatandaşlarımı en kalbi duygularla selamlıyorum."

Editör: Habererk Haber Merkezi