Ankara'da Avrupa Güvenliği Paneli: Türkiye'nin Rolü Tartışıldı

Ankara'da Avrupa Güvenliği Paneli: Türkiye'nin Rolü Tartışıldı
Ankara'da düzenlenen Avrupa güvenliği paneli, Türkiye'nin bölgesel ve küresel güvenlikteki rolünü, Avrupa ile ilişkilerini ve Rusya ile olan karmaşık dinamiklerini ele aldı.

Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği ve Goethe Enstitüsü'nün ortaklaşa düzenlediği "Avrupa Güvenliğini Şekillendirmek – Geleceğe Yön Vermek" başlıklı panelde, Avrupa'nın güvenlik tehditleri masaya yatırıldı. Panelde, Rusya'nın yeni emperyal hedefleri, ABD'nin Avrupa'dan kademeli çekilmesi ve hibrit savaş yöntemlerinin artışı başlıca tehditler olarak ele alındı. Bundeswehr Üniversitesi'nden Profesör Dr. Carlo Masala'nın onur konuğu olduğu panelde, Avrupa'nın hem dışsal hem de içsel yapısal sorunlarla boğuştuğu vurgulandı.

SETA Vakfı'ndan Dr. Murat Yeşiltaş, Ukrayna savaşı sonrası Avrupa güvenliğinin dönüşümünü analiz ederek, Soğuk Savaş sonrası liberal uluslararası düzenin çöktüğünü ve çok kutupluluğun yükselişini belirtti. Türkiye'nin bu yeni düzende seçici iş birlikleriyle hareket edeceğini savunan Yeşiltaş, Türkiye'nin Avrupa savunma mimarisine dahil edilmediği takdirde entegre bir parça olmasının mümkün olmadığını ve İspanya, İngiltere ve İtalya gibi ülkelerle ikili ilişkilerini güçlendireceğini ifade etti. Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden Profesör Dr. Hüseyin Bağcı ise tarihsel bağlamı vurgulayarak, Rusya'nın yeni tehdit algısı çerçevesinde Avrupa'daki stratejik yönelimleri değerlendirdi ve Türkiye'nin Avrupa güvenliği için "oyun değiştirici" bir aktör olduğunu belirtti.

Panelde, Türkiye'nin Avrupa güvenlik mimarisindeki yeri, Rusya ile ilişkileri ve AB üyelik süreci ele alındı. Dr. Yeşiltaş, Türkiye'nin Rusya ile ilişkilerinin Batı ülkelerinden farklı dinamiklere sahip olduğunu ve Karadeniz güvenliği için denge politikası yürütülmesi gerektiğini vurguladı. Profesör Dr. Masala, Türkiye-AB ilişkilerini eleştirerek daha gerçekçi, çıkar temelli bir iş birliği modelini önerdi ve Türkiye'nin güvenlik çıkarlarının coğrafi ve stratejik gerçekler temelinde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Profesör Dr. Bağcı ise Türkiye'nin ABD, AB ve Rusya arasında denge kurmaya çalışan bir arabulucu rolü üstlendiğini ve Avrupa'nın Türkiye'yi göz ardı edemeyeceğini belirtti. Panel, Almanya Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Henning Simon'ın açılış konuşmasıyla başladı ve gazeteci Barçın Yinanç'ın moderatörlüğünde gerçekleşti.

Kaynak:ANKA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.