Dinçer'den Göktaş'a: Doğurganlık Teşvikleri Kadınları Evde mi Tutacak?

Dinçer'den Göktaş'a: Doğurganlık Teşvikleri Kadınları Evde mi Tutacak?
CHP'li Dinçer, hükümetin doğurganlığı artırmak için sunduğu teşviklerin kadınları toplumsal hayattan dışlayabileceğini belirterek, Bakan Göktaş'a yazılı soru önergesi verdi.

CHP Ankara Milletvekili Semra Dinçer, düşen doğurganlık oranlarını artırmak amacıyla getirilen teşviklerin kadınları toplumsal hayattan dışlayabileceği uyarısında bulundu. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş'a yazılı soru önergesi sunan Dinçer, hükümetin politikalarının kadınların yalnızca evde çocuk bakması gerektiği yönünde bir anlayışa mı işaret ettiğini sordu. Önergesinde, 2025 yılının 'Aile Yılı' ilan edilmesinin ardından açıklanan ve çocuk sayısına göre değişen maddi desteklerin, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini derinleştirebileceğini vurguladı.

Dinçer, önergesinde ekonomik krizin de çocuk sahibi olmayı zorlaştırdığını belirtti. Cüzi miktardaki para yardımlarının, kadınları ev işlerine mahkum etme amacı taşıdığını iddia eden Dinçer, bu durumun kadınların eğitim ve kariyer hedeflerini engelleyeceğini dile getirdi. Soru önergesinde, doğum yardımı başvurularının sayısı ve çocuk sayılarına göre dağılımının yanı sıra, bakanlığın doğum oranlarını artırmaya yönelik diğer çalışmalarına da değindi.

Vekil Dinçer, Bakan Göktaş'tan çocuk sahibi olup çalışma hayatına devam etmek isteyen kadınlar için kreş ve bakım evi gibi hizmetlerin yaygınlaştırılmasına yönelik planlar olup olmadığını sordu. Kadınların evde çocuk bakma sorumluluğuna mahkum edilmesi fikrini sorgulayan Dinçer, bu durumun toplumsal cinsiyet eşitliğine aykırı olduğunu ve kadınların haklarını ihlal ettiğini ifade etti. Ayrıca, kadınlara yönelik şiddet, istismar ve ihmalin bu politikalarla örtbas edilmeye çalışıldığını öne sürdü.

Kaynak:ANKA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.