Kürt sorunu komisyonu için uzlaşma arayışı: Partiler üye sayısı ve isim konusunda görüş ayrılığında

Kürt sorunu komisyonu için uzlaşma arayışı: Partiler üye sayısı ve isim konusunda görüş ayrılığında
Kürt sorununa çözüm bulmak için önerilen komisyonun üye sayısı ve ismi konusunda siyasi partiler arasında görüş ayrılıkları devam ediyor.

Kürt sorununa kalıcı bir çözüm bulmak amacıyla MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin önerdiği 100 kişilik komisyon fikri, hem AK Parti hem de muhalefet partileri tarafından kabul görmedi. AK Parti, komisyonun TBMM Başkanlığı'nda 35 kişiden oluşmasını, DEM ve Yeni Yol partilerinin ise 35 veya 40 kişilik bir komisyonu desteklediği öğrenildi. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, geçen hafta grup başkanvekilleriyle yaptığı yemekte bu konuyu görüştü ve partilerden önerilerini yazılı olarak talep etti.

Muhalefet partileri, komisyonun gündeminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden seçilmesini sağlayacak yeni anayasa tartışmalarının yer almaması konusunda hemfikir. AK Parti ise komisyonun Meclis Başkanı başkanlığında, 35 üyeden oluşmasını ve üye dağılımının 30'unun gruplu partilere, 5'inin ise diğer partilere verilmesini öneriyor. Ancak AK Parti yetkilileri, üye sayısı konusunda esnek olduklarını ve komisyonun Meclis Başkanı'nın inisiyatifiyle, kendi gündemini ve işleyişini belirleyebilecek şekilde kurulmasını tercih ettiklerini belirtti. Komisyonun bir ihtisas komisyonu gibi çalışmayacağını ve önerilerde bulunacağını vurguladılar.

DEM Partisi de 35 kişilik bir komisyon önerirken, CHP ve Yeni Yol grubu da 35-40 kişilik bir komisyonun kanunla kurulmasını ve tüm partilerin temsil edilmesini savunuyor. Komisyonun ismi konusunda da görüş ayrılıkları mevcut. İktidar kanadının "Terörsüz Türkiye" önerisine DEM Partisi "Barış ve Demokrasi" önerisiyle karşılık verdi. AK Parti ise "huzur" ve "gelecek" gibi kelimelerin geçtiği isimlere sıcak bakarken, Yeni Yol grubu "Demokrasi ve Uzlaşma" veya "Toplumsal Mutabakat ve Demokrasi" isimlerini öne sürdü. Tüm partiler, komisyonun TBMM tatile girmeden önce kurulup yaz boyunca çalışmalarına devam etmesi konusunda mutabık kaldı. TBMM Başkanı Kurtulmuş, partilerden gelen önerileri değerlendirdikten sonra bir toplantı düzenleyerek komisyonun kurulması için adımları atacak.

Kaynak:ANKA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.