Tatar: Federasyon Devri Kapanmıştır, İki Devletli Siyasete Devam Ediyoruz
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, iki devletli siyasetlerini sürdürdüklerini ve Türkiye'nin de kendilerini desteklediğini açıkladı. Federasyonun Türkiye'nin KKTC'den çekilmesi anlamına geldiğini belirten Tatar, federasyon döneminin artık kapandığını ve iki devletli çözümün dışında başka bir seçenek düşünmediklerini vurguladı. Girne Amerikan Üniversitesi'nden mezun olanların diplomalarıyla ilgili tartışmalara da değinen Tatar, sistemin iyi çalıştığını ve birkaç vakayı tüm sistemi yargılamak için yeterli görmediğini ifade etti.
KKTC Cumhurbaşkanlığı'nda Türkiye'den gelen gazetecileri ağırlayan Tatar, 2025 yılı İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması ve Türkiye ile yeni işbirlikleri hakkında da bilgiler paylaştı. Turizm, Teknofest, dijital girişim dönüşüm alanı ve Selçuk Bayraktar'ın konuşmalarına değinen Tatar, Baykar'ın KKTC'de şube açmasının mümkün olduğunu söyledi. Tarım, üniversiteler, turizm ve dijital dönüşümün önemini vurgulayan Tatar, Türkiye'den gelen yatırımcıların KKTC ekonomisine katkı sağladığını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Teknofest'teki konuşmasına atıfta bulunarak Türkiye'den elektrik bağlantısı projesinin önemini dile getirdi ve yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişin gerekliliğini vurguladı.
Güney Kıbrıs'ın KKTC'nin yükselişini engelleme çabalarına değinen Tatar, Rumların yabancılara karşı korku saldığını ve bu durumun yatırımcıları olumsuz etkilediğini söyledi. Rumların Türkiye'ye karşı haksız saldırılarını eleştiren Tatar, KKTC'nin ekonomik olarak güçlü olduğunu ve bu zorlukların üstesinden geleceğini belirtti. Maraş bölgesinin açılmasından sonra 2,5 milyon kişinin bölgeyi ziyaret ettiğini hatırlatan Tatar, taşınmaz mal komisyonuna başvuru sürecinin devam ettiğini aktardı. Son olarak, KKTC'deki okullarda başörtüsü tartışmalarına ilişkin açıklama yapan Tatar, laiklik ilkesine bağlı kalırken, öğrencilerin ve ailelerinin tercihlerine saygı duyulması gerektiğini ifade etti.
Kaynak:ANKA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.