TBMM'de PKK'nın Silah Bırakma Kararı Tartışıldı
TBMM Genel Kurulu'nda, PKK'nın silah bırakma ve örgütsel yapısını feshetme kararına ilişkin DEM Partisi, Yeni Yol Partisi, İYİ Parti ve CHP Grup Başkanvekilleri açıklamalarda bulundu. DEM Partisi Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, bu kararı Kürt halkı ve tüm Türkiye için tarihi bir adım olarak nitelendirdi ve kalıcı barışın demokratik çözümle mümkün olduğunu vurguladı. Koçyiğit, "Hakikat, adalet ve hafıza komisyonları kuralım. Bu sadece Kürt halkının değil, Türkiye halklarının ortak ihtiyacıdır. Yasal reformlarla demokratik Türkiye’yi yeniden hep beraber inşa edelim." dedi ve Meclis'in tarihi sorumluluğunu hatırlattı.
Yeni Yol Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya, PKK'nın kararının olumlu bir gelişme olduğunu ancak sürecin hassasiyetine dikkat çekti. Kaya, toplumsal kutuplaşmaya işaret ederek, "TBMM’yi ilgilendiren konuların dışarıda pişirilip sanki sipariş kanun maddesi olarak getirilen süreçler bu millete yapılabilecek en büyük kötülüktür." dedi ve sürecin Meclis çatısı altında yürütülmesinin önemini vurguladı. Siyasi tartışmalara da değinen Kaya, geçmişte benzer konuları dile getiren muhalefet partilerinin terör örgütleriyle iş tutmakla itham edildiğini hatırlattı.
İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez, 23 yıllık AK Parti iktidarında terör sorununun neden daha önce çözülmediğini sorguladı ve PKK'nın fesih açıklamasının ardından ortaya çıkan Lozan tartışmasına değindi. Çömez, "Bu iş bir mektupla oluyor ise 23 yıldır niye yapmadınız?" diye sordu ve PKK'nın açıklamasındaki talepleri eleştirdi. CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın ise, sürecin sağlıklı yürütülmesi için demokratik ve hukuk devletine zarar veren uygulamaların son bulması gerektiğini vurguladı ve CHP'nin barıştan yana olduğunu, ancak toplumun barış ve demokrasi taleplerinin kişisel siyasi hedefler doğrultusunda istismar edilmesine izin vermeyeceğini belirtti.
Kaynak:ANKA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.