TBMM'de Torba Kanun Teklifi Tartışmaları: Enerji Bağımsızlığı, Diyanet Denetimi ve Maden Ocağı Sorunları Gündemde

TBMM'de Torba Kanun Teklifi Tartışmaları: Enerji Bağımsızlığı, Diyanet Denetimi ve Maden Ocağı Sorunları Gündemde
TBMM'de görüşülen torba kanun teklifi, enerji bağımsızlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın denetimi ve maden ocaklarının çevreye etkisi gibi önemli konuları ele alıyor; milletvekilleri ise farklı görüşler dile getiriyor.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Diyanet İşleri Başkanlığı'na yeni yetkiler veren düzenlemeleri de içeren torba kanun teklifinin görüşmeleri devam ediyor. CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, Türkiye'nin enerji talebinin yüzde 74'ünün dışa bağımlı olduğunu, yerli ve çevre dostu enerji kaynaklarının kullanılmadığını belirterek, Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği kararlarla zaman kaybedildiğini vurguladı.

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, 29 maddeden oluşan teklifte, farklı komisyonların görev alanlarına giren maddelerin Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Türeli, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen 235 maddenin ilgili komisyonlarda görüşülmesi gerektiğini, aksi takdirde sağlıklı bir parlamento çalışmasının mümkün olmayacağını ifade etti. İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta da, enerji ve Diyanet İşleri Başkanlığı'na ilişkin düzenlemelere eleştirel yaklaştı. Usta, Diyanet'in itibarının düştüğünü, denetimin sıkılaştırılması ve hesapların şeffaflaştırılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, toplumda dine karşı ilginin azaldığını, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu durumu dikkate alması gerektiğini söyledi.

Usta, Türkiye'nin nükleer enerji konusunda zayıf olduğunu, Akkuyu Nükleer Santrali'nin Rusya'ya ait olduğunu hatırlatarak, nükleer çalışmaların devlet politikası haline getirilmesi ve nükleer teknolojiye sahip olunması gerektiğini savundu. CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ise, köylerin ve çevrenin talan edildiğini, taş ocaklarının çevreye zarar verdiğini, ÇED raporlarının kolay verildiğini ve maden ocaklarından elde edilen gelirlerin yerel yönetimlere aktarılması gerektiğini belirtti. Ağbaba, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın devlet çiftliğine dönüştüğünü iddia etti. Müzeyyen Şevkin ise, maden yasasında yaşanan değişikliklerin, orman ve sulak alanların korunması yerine maden ruhsatlarının satışına yol açtığını, madenlerde iş cinayetlerinin devam ettiğini ve bu konuda önlem alınması gerektiğini vurguladı.

Kaynak:ANKA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.