Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17'de Richter ölçeğine göre 7.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yerin 7 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem, Kahramanmaraş'ın yanı sıra Adıyaman, Kilis, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Malatya ve Hatay'da hissedildi.

AFAD, ilk belirlemelere göre Malatya'da 23, Şanlıurfa'da 18, Diyarbakır'da 6 Osmaniye'de 7 kişinin hayatını kaybettiğini, 440 kişinin de yaralandığını açıkladı. Depremin ardından en büyüğü 6.6 olmak üzere 50 artçı deprem meydan geldi. Depreme uykularında yakalananlar panik ve korku içerisinde sokaklara kaçışırken, birçok ilde binalar yıkıldı. Çevre illerden de gelen AFAD ekipleri, enkaz bölgelerinde arama ve kurtarma çalışması başlattı.

Bölgede birçok ilde hava sıcaklığı sıfırın altında olmasına rağmen vatandaşlar, yaktıkları ateşlerin etrafında ve araçlarında beklemeye başladı. 

BİRÇOK İLDEN YIKIM HABERLERİ GELDİ

Yurdun yarısını etkileyen depremden bir süre sonra birçok ilden yıkım haberleri geldi. Kahramanmaraş, Gaziantep, Diyarbakır, Malatya, Şanlıurfa, Adıyaman, Hatay, Adana ve Osmaniye illerindeki bazı binalar yıkıldı. Çöken binaların enkazına ulaşan ekipler, arama kurtarma çalışması başlattı. Binaların enkazlarından çıkartılan yaralılar, hastanelere kaldırıldı. 

BÖLGEDE ARTÇILAR SÜRÜYOR

Kahramanmaraş'ta saat 04.17'de merkez üssü Pazarcık olan 04.17'de meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki depremin ardından bölge artçı depremlerle sallandı. Saat 05.46'ya kadar yine Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 5.3 ve 4.7, Dulkadiroğlu ilçesinde 4.2, Gaziantep'te Nurdağı ilçesinde 4.6, 5.3, 6.4 ve 6.6, İslahiye ilçesinde 6.5, 5.3, 5 ve 4.9, Adıyaman'da Gölbaşı ilçesinde 5.3, Sincik ilçesinde ise 4 büyüklüğünde deprem oldu.

OKTAY BAŞKANLIĞINDA KRİZ MASASI TOPLANDI

Depremden hemen sonra Ankara'da Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında AFAD Koordinasyon Merkezi'nde Kriz Masası toplandı. Toplantıya Oktay'ın yanı sıra bakanlar ve ilgili daire müdürleri katıldı. İçişleri Bakanı Soylu, AFAD Merkezinde İletişim Başkanlığı tarafından gün boyunca vatandaşların bilgilendirileceğini söyledi.

DÖRDÜNCÜ SEVİYEDE ALARM VERİLDİ

Depremin ardından dördüncü sevide alarm verildiğini açıklayan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Bütün ekiplerimiz teyakkuz halinde. Dördüncü seviye alarm ortaya koyduk. Bu, uluslararası yardımı da içeren bir alarmdır.  Şu anda yıkım ve can kaybı bilgisi konusunda net bir şey söyleyemeyiz." dedi.

AFAD'DAN ULUSLARARASI YARDIM ÇAĞRISI

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı AFAD, 7,4 büyüklüğündeki depreme ilişkin, Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde ERCC (Acil Müdahale Koordinasyon Merkezi) üzerinden kentsel arama ve kurtarma alanında uluslararası yardım çağrısında bulunulduğunu açıkladı.

EN BÜYÜĞÜ 6,6 BÜYÜKLÜĞÜNDE 32 ARTÇI MEYDANA GELDİ

AFAD, depremin ardından en büyüğü Gaziantep Nurdağı'nda 6,6 büyüklüğünde olmak üzere 32 artçı sarsıntı meydana geldiğini bildirdi. Artçı sarsıntılar nedeniyle binalara girilmemesi istendi. 

KAHRAMANMARAŞ VALİSİ HASARI AÇIKLADI

Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun, çalışmalar hala devam ettiği için yıkılan bina ile ölü ve yaralı sayısı ile ilgili net bilgi bulunmadığını, ancak hasarın ciddi boyutta olduğunu söyledi.

MALATYA VALİSİ ŞAHİN: 23 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ, 420 YARALI VAR

Malatya Valisi Hulusi Şahin, kentte ilk belirlemelere göre 23 kişinin hayatını kaybettiğini, 420 kişinin de yaralandığını açıkladı. Şahin, şu ana kadar 140 binanın yıkıldığını tespit ettiklerini kaydetti.

DİYARBAKIR'DA ÖLÜ SAYISI 6 

Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, kentte ilke belirlemelere göre 6 binanın yıkıldığını, 6 kişinin yaşamını yitirdiğini, 79 kişinin de yaralandığını belirtti.

ŞANLIURFA'DA 18, OSMANİYE'DE 7 KİŞİ HAYITIN KAYBETTİ

Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan ilk belirlemelere göre 18 kişinin yaşamını yitirdiğini, 77 kişinin de yaralı olduğunu açıkladı. Ayhan kentte 19 binanın yıkıldığını, yıkılan binalarda kurtarma çalışmalarının devam ettiğini ifaade etti.

Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz da 65 binanın yıkıldığını açıklarken, 7 kişinin hayatını kaybettiğini, kurtarma çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: DEPREM BÖLGELERİNE EKİPLER İVEDİLİKLE SEVK EDİLDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya üzerinden paylaştığı mesajda "İlgili tüm birimlerimiz AFAD koordinasyonunda teyakkuz halindedir. Depremden etkilenen bölgelere arama kurtarma ekiplerimiz ivedilikle sevk edilmiştir." dedi.

AFAD'DAN CEP TELEFONU UYARISI: HABERLEŞMENİZİ SMS İLE YAPIN

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), depremin ardından cep telefonlarıyla iletişime ilişkin uyarıda bulundu. Başkanlığın sosyal medya hesabından yapılan duyuruda, "Haberleşmelerinizi kısa mesaj servisi (SMS) ve internet tabanlı mesajlaşma yazılımları üzerinden yapınız. Hayati durumlar dışında telefon görüşmesi yapmaktan kaçının." bilgisi paylaşıldı.

KAHRAMANMARAS'IN PAZARCIK ILCESI MERKEZLI DEPREM, DIYARBAKIR'DA DA YIKIMA NEDEN OLDU. (FOTO: MALATYA, DHA)

KAHRAMANMARAS'IN PAZARCIK ILCESI MERKEZLI DEPREM, DIYARBAKIR'DA DA YIKIMA NEDEN OLDU. (FOTO: MALATYA, DHA)

KAHRAMANMARAS'IN PAZARCIK ILCESI MERKEZLI DEPREM, ADANA'DA DA YIKIMA NEDEN OLDU. (FOTO: MALATYA, DHA)

KAHRAMANMARAS'IN PAZARCIK ILCESI MERKEZLI DEPREM, DIYARBAKIR'DA DA YIKIMA NEDEN OLDU. (FOTO: MALATYA, DHA)

KAHRAMANMARAS'IN PAZARCIK ILCESI MERKEZLI DEPREM, DIYARBAKIR'DA DA YIKIMA NEDEN OLDU. (FOTO: MALATYA, DHA)

Untitled-2-424

Son dakika! Kahramanmaraş'ta 7,4 büyüklüğünde deprem

Editör: Yadigar Hanım