Her türlü haber trafiğinin en yoğun olduğu mecralardan olan sosyal medya, seçim öncesinde de en fazla kullanılan propaganda araçları arasında ön sıralarda yer aldı. Sosyal medyayı bilgi kaynağı olarak kullanan genç kuşağa sesini duyurmak isteyen siyasetçiler, seçim propagandalarını yapmak için de Twitter, Instagram, Facebook başta olmak üzere çeşitli platformları tercih etti.

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) verilerine göre yaklaşık 5 milyon kişi 14 Mayıs’ta ilk defa oy kullanacak. Araştırmalar, gençlerin geleneksel medya olarak tarif edilen gazete ve televizyondan uzaklaştığını, haberleri genel olarak takip etmediğini ortaya çıkardı. Türkiye dahil 46 ülkede 93 bin kişinin katıldığı Reuters Enstitüsü’nün 2022 Dijital Haber Raporu’na göre 18-24 yaş arası gençler, genellikle sosyal medya platformları aracılığıyla haber tüketiyor, yalnızca yüzde 23’ü haber uygulamalarını veya web sitelerini kullanıyor.

Türkiye verilerine göre, sosyal medyanın ilk defa haber kaynağı olarak televizyonun önüne geçtiği belirtiliyor, gençlerin birçoğunun ise Facebook’tan uzaklaşarak YouTube, Instagram ve TikTok’a yöneldiği tespit ediliyor.

SİYASİLER TWİTTER'I TERCİH ETTİ

Hangi liderin kaç takipçisi var 7

Siyasi liderlerin bu seçim döneminde en sık kullandığı ve etkileşim aldığı platform Twitter oldu. Siyasi parti liderlerinin hemen hepsi ücretli Blue aboneliği (mavi tik) kullanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise Twitter’da devlet görevlilerine verilen gri tik özelliğini kullanıyor.

Hangi liderin kaç takipçisi var 8

Twitter’da Recep Tayyip Erdoğan’nın takipçi sayısı 20 milyon 436 bin, takip ettiği hesap sayısı ise 150. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 10 milyon 316 bin takipçisi var, takip ettiği hesap sayısı 4. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in takipçi sayısı 6 milyon 145 bin, takip ettiği kişi sayısı ise 1307. MHP lideri Devlet Bahçeli’yi 5 milyon 630 bin kişi takip ediyor.

Hangi liderin kaç takipçisi var 9

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu’nu 6 milyon 28 bin kişi takip ediyor, takip ettiği kişi sayısı 48.

Hangi liderin kaç takipçisi var 10

Memleket Partisi lideri ve Cumhurbaşkanlığı adaylığından çekilen Muharrem İnce’nin Twitter takipçi sayısı 6 milyon 993 bin, takip etitği kişi sayısı 1477.

Hangi liderin kaç takipçisi var 11

Cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan’ın takipçi sayısı 1 milyon 743 bin, takip ettiği kişi sayısı 914.

Hangi liderin kaç takipçisi var 12

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ı 1 milyon 311 bin kişi takip ediyor, kendisi 1 kişiyi takip ediyor.

Hangi liderin kaç takipçisi var 13

TİP Genel Başkanı Erkan Baş’ı 1 milyon 61 bin kişi takip ediyor, takip ettiği hesap sayısı 559.

Hangi liderin kaç takipçisi var 14İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu 8 milyon 600 bin kişi takip ediyor, İmamoğlu ise 677 kişiyi takip ediyor.

Editör: Yadigar Hanım