Miili Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda yaklaşık 115 bin sözleşmeli öğretmen çalışıyor.Uzun yıllar boyunca sözleşmeli öğretmenlerin en önemli taleplerinin başında kadroya geçmek vardı.Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı açıklamalar ve meclisten geçen yasa kadro sorununun ortadan kalkacağına benziyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, sözleşmeli çalışanların kadroya dahil edilmesine ilişkin açıklama yapmasının ardından göler sözleşmeli öğretmenliğe çevrilmiş durumda. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın verdiği kadro düzenlemesine ilişkin heyecanla beklenen haberi Bakan Bilgin verdi. Bilgin; sözleşmeli öğretmenler ve bakanlığa bağlı sanatçıların da dahil edildiğini söyledi.

2022'de söz verilmişti

Ancak sözleşmeli öğretmenler için verilen bu sözler ilk değil.Daha önce de benzer sözler verilmiş ancak adımlar atılmamıştı.Hatta yetkili sendika olan Eğitim Bir-Sen ''Sözleşmeli Personelin Kadro Sorunu 2022'de Çözülecek Sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi konusunda 2022 yılı içinde tamamlanacak şekilde çalışma yapılması kararı aldırdık.'' demişti.Fakat 2022 yılı içerisinde sözleşmeli öğretmenlerin kadro sorunu çözülemedi.Ekran Alıntısı-5

Yasa meclisten geçti

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Memur-Sen arasında gerçekleştirilen müzakereler sonucunda 6. Dönem Toplu Sözleşme ile birlikte imza altına alınan, 13 Ocak 2023 tarihinde ise TBMM’ye sunulan kamuda çalışan 458 bin 615 Sözleşmeli Personelin Kadroya geçirilmesini de içeren kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda kabul edildi. Düzenlemeyle 28 Kasım 2022'den önce sözleşmeli olarak göreve başlayanlar, herhangi bir bekleme süresine tabi olmadan, doğrudan bulundukları kurumlarda memur kadrosuna geçebilecek. Bu kapsamdakilerin, memurluğa geçmelerinin ardından 1 yıl süreyle aynı kadroda çalıştıktan sonra tayin hakkını elde edebilecekler. 458 bin 615 sözleşmeli personel; görevde yükselme, unvan değişikliği, memuriyet güvencesi ve tayin imkanı gibi haklara sahip olacak.

Kadroya geçişler isteğe bağlı olacak. Kadroya geçmek istemeyen sözleşmeli personel hakları, personelin görevi sona erene kadar şahsa bağlı olarak korunacak. 4B'li personel, mahalli idareler personeli, teşkilat kanunlarına dayalı çalışan sözleşmeli personel, Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçıları, kamu dışı aile sağlığı çalışanları, vekil imam, hatip ve müezzin kayyumlar ile vekil ebe ve hemşireler de düzenlemenin kapsamında yer alıyor. 

Editör: Fatih Savuk