Dünyanın en kolay vatandaşlık veren ülkesi Vanuatu. Avustralya’nın doğusunda yer alan ve Türkiye’ye vize şartı uygulamayan uzak ada ülkesinin ana geliri vatandaşlık satmak. 

Dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alan Vanuatu, gelirinin büyük kısmını vatandaşlık satarak elde ediyor. 2020’de vatandaşlık satışı toplam gelirin yaklaşık yüzde 40’ını oluşturmuş. Vanuatu pasaportu AB üyesi ülkeler ve İngiltere’ye vizesiz seyahat etme imkanı sunuyor. Bu da ülkenin pasaportunu değerli hale getiriyor.

Pasaport alma şartları ise oldukça basit. Ülkeye 130 bin dolar bağışlayan herkes vatandaşlık alabiliyor. Vatandaşlık işlemleri 3 ay sürüyor. Ülkeye gitmeden de alınabilen vatandaşlık, diğer nesillere de aktarılırken aile bireyleri de bu haktan yararlanıyor.

Dünyanın dört bir yanından bazı suçlular, Vanuatu pasaportu alıp kayıplara karışmış. AB bu konuda ülkeye yoğun baskılar yapsa da resmi belgeler Vanuatu’nun dolandırıcılık veya yaptırımlarıyla bağlantılı olan kişilere hala pasaport sattığını gösteriyor.

Dünyanın en fakir ülkelerinden olan Vanuatu’nun ana gelir kaynağı uzun bir süre değişmeyecek gibi görünüyor.

Editör: Yadigar Hanım