TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığında toplandı. TBMM Genel Kurulu'nda Aile ve Sosyal Hizmetler, İçişleri ve Sağlık bakanlıklarının 2023 yılı bütçelerinin görüşmelerine başlandı. Bütçe görüşmeleri tartışmalara sahne oldu.

TBMM'deki bütçe görüşmeleri sırasında söz alan CHP Grup Başkan Engin Altay'ın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya dönerek "Bu konuşma dosyam, bu da senin konuşmandan sonra açıklayacağım dosya, elinden geleni ardına koymazsan şerefsizsin" sözleri üzerine Meclis Genel Kurulu'nda tansiyon yükseldi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 18 Kasım'da, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, İçişleri Bakanlığı bütçesinin görüşmeleri sırasında; “Kara parayı aklayan da uyuşturucuyu yapan da şerefsizdir. İspat etmeyen Kılıçdaroğlu da şerefsizdir. Bu kadar basit. İspat etmeyen de şerefsizdir” demişti. 

"HİÇBİR VEKİLE PARMAK SALLAMAK HADDİNİZ DEĞİL"

Soylu'nun bütçe komisyon görüşmeleri sırasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na 'şerefsiz' demesini hatırlatan Altay, ''Pazartesi günü ortaya çıkan 6 yaşındaki çocuğuma yönelik skandal Türkiye'yi sarstı. Hükümetin duyarsızlığı kamu vicdanında olumsuz karşılık buldu. Ben de şöyle bir tweet attım: Bu olayın ortaya çıkması sapkınlıktır, hükümetin olaya 3 gün sonra tepki göstermesi felakettir. Çarşamba günü nöbetçiydim. Ticaret, Enerji ve Çevre Bakanımıza teşekkür ettim. Şunun için: Bugün biraz önce gördüğünüz gibi TBMM Genel Kurulu'na parmak sallama hadsizliğinde bulunmadıkları için. Sayın bakan siz buraya para istemeye geldiniz. Buradaki hiç bir milletvekiline parmak sallamak sizin haddiniz değil." dedi.

Altay'ın daha sonra söylediği "Belgeyse belge, bilgiyse bilgi. Bak bu konuşma dosyam, bu da senin yapacağın konuşmadan sonra açacağım dosya. Elinden geleni ardına koyarsan şerefsizsin. Ana muhalefet partisi Genel Başkanına aynı kelimeyi kullandın. Dün tweet atıyor, tehdit tweetleri atıyor. Bu kelimeyi genel başkanımız için iki defa kullandınız" sözleri tansiyonu daha da yükseltti.

AKP grubu ve İçişleri Bakanı Soylu'nun itirazları üzerine Genel Kurul'a ara verildi. Gerilim arada da devam etti.

"SANA NİYE SUÇ İŞLERİ BAKANI DİYORUZ BİLİYOR MUSUN?"

Yeniden başlayan Genel Kurul'da konuşan Engin Altay'ın tarikatta yaşanan çocuk istismarına yönelik de yaptığı konuşma esnasında "Sana niye suçişleri bakanı diyoruz?" demesi üzerine Meclis'te yeniden gerginlik yaşandı.

Altay, "Her ay mafyadan düzenli para alan siyasetçi var. Aslında bu şantaj direk Recep Tayyip Erdoğan'adır" sözleriyle Soylu'ya yüklendi. Soylu'ya ithafen, "Sen ülkeyi kevgire çevirmeseydin kimse elini kolunu sallayarak giremezdi" diyerek, Soylu'nu BAE ziyaretini hatırlatan Altay, "Kiminle gittiniz, uçağınızda kaç kişi vardı" diye sordu.

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Soylu'nun "Türkiye Cumhuriyeti Devleti, dağlardaki teröristin ayakkabı numarası dahil her şeyi bilmektedir" sözlerini hatırlatarak "İstanbul'un göbeğinde bir terörist binlerce kameraya el sallayarak patlattı, ülkenin sınırları kevgire döndü" dedi.

Bakan Süleyman Soylu, "Sahte evlilik yaptın. Sahte evlilik yaptın" diye Altay’a seslendi. Altay, "Allah belanı versin senin. Açarsın evraklar sende. Sana yalvaran da şerefsizdir" diye yanıt verdi. Altay, Soylu’nun sözlerine "Sen alçaksın" diye yanıt verdi.

"SEN FETÖ'NÜN CUMHURBAŞKANI ADAYIYDIN"

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan da yaptığı konuşmada, İçişleri Bakanlığı'ya "İçişleri Bakanlığı, ülke kurulduğundan bu yana en karanlık dönemini geçiriyor. Tüm atama ve terfiler tarikat ve cemaata göre yapılıyor. Buradan seni uyarıyorum Süleyman Soylu: Bir bürokrat sadece amirinden emir alır, şeyhlerden değil. Onlarca bakan geldi ama bu ülkede senin olduğun dönemdeki kadar polis intiharı olmadı. Bu kadar polis ölüyor ama sen hiç birinin annesini babasını aramadın. Polis, ağır çalışmadan, amir baskısından intihar ediyor. AKP'de hatırlı kişiyi sokmayanan amir olması mümkün değil. 2. şart zulmünü getirdin. Türkiye'yi Rus Balkan Azeri mafya liderlerinin çatışma alanı haleni getirdin" sözleriyle tepki gösterdi.

Bakan, yanıtında ise Soylu'nun geçmişini hatırlatarak "Senden ala FETÖ'cü mü var? Sen FETÖ'nün cumhurbaşkanı adayıydın darbe gerçekleştirilseydi. Sen 2010 referandumunda evet için FETÖ'nün talimatı ile çalıştın mı çalışmadın mı onu anlat? Sen Türkiye'nin başını öne eğdirdin. 15 Temmuz'un finansörü dediğin Katar'a gittin. Öyleyse niye gittin, değilse neden gittin? Sen bu ülkenin başına gelen en kötü ikinci şeysin" diye konuştu. 

BEŞTAŞ VE SOYLU ARASINDA GERİLİM

TBMM Genel Kurulu'ndaki bütçe görüşmeleri sırasında tartışmalar devam ederken, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bu kez HDP'li milletvekillerine yönelik, "Kürt düşmanı sizsiniz. Hepiniz Kürt düşmanısınız, siz insanlık düşmanısınız. PKK'nın çocukları" dedi. Tartışmadan sonra oturuma ara verildi. Aranın ardından yeniden başlayan oturumda bu kez "beyaz tülbent" polemiği yaşandı. Oturuma tekrar ara verildi.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da Türkiye'de totaliter, otoriter bir rejimin iş başında olduğunu iddia ederek, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin OHAL döneminde yürürlüğe konduğunu savundu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, konuşmalar üzerine söz alarak İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu'nu dinlediğini ve tavsiyelerini aldığını ifade etti. 

Soylu, "Konuşma metnini hem devlete hem bizlere tamamen iftiraya, hakarete ve maalesef Türkiye Cumhuriyeti'ni suçlayıcı bir anlayışa döndürüp, Türkiye'nin şanlı terörle mücadelesine bir cümle bile ayırmamasını esefle değerlendiriyorum" diyerek, Dervişoğlu'na akşam söyleyeceklerini dinlemesini tavsiye etti. 

Konuşmanın ardından Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, Süleyman Soylu'ya Meclis kürsüsünden açıklama yapmaya çağırdı.

"HEPİNİZ KÜRT DÜŞMANISINIZ, İNSANLIK DÜŞMANISINIZ"

Kürt düşmanının 10 yaşındaki çocuğa kalaşnikof veren PKK ve HDP olduğunu vurgulayan Soylu, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş'ın, HDP'li belediyelere atanan kayyumların, "Kürt düşmanlığı ve halk iradesinin gasbı" olduğunu öne sürmesi üzerine Beştaş'a, "Kürt düşmanı sizsiniz. Hepiniz Kürt düşmanısınız, siz insanlık düşmanısınız. PKK'nın çocukları." cevabını verdi.

Soylu, basında PKK'lı bir teröristle fotoğrafları çıktıktan ve dokunulmazlığı kaldırıldıktan sonra yurt dışına kaçmaya çalışırken yakalanan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel'in, tanınmamak için peruk ve gözlük taktığına atıfta bulunarak, "Peruksuz gelmişsiniz bugün, peruklarınızı takın. PKK'nın çocuklarısınız" diye seslendi.

Tartışma sırasında HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç'un ayağa kalkması üzerine Soylu, "Otur aşağıya, terörist bozuntusu" diye bağırdı.

TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, karşılıklı laf atmalar üzerine birleşime ara verdi.

Aradan sonra söz alan İçişleri Bakanı Soylu, kendisini Kürt düşmanlığıyla suçlayan HDP'li Beştaş'ın, ne dediğini bilmediğini, konuşmasının terör örgütü PKK tarafından tasvip edilebileceği düşüncesiyle hareket ettiğini söyledi. 

Soylu, Beştaş'a yönelik, "Hiç masum gibi bakma. Kimin kaçırdığını, kimin dağa gönderdiğini, annelerin sana nasıl bela okuduğunu ve nefret ettiğini herkes biliyor" diye konuştu.

BEYAZ TÜLBENT TARTIŞMASI

Milli Savunma Bakanlığı'nın 2023 yılı bütçe esnasında HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun'un, barış talebiyle beyaz tülbentini yere attığını hatırlatan Soylu, "Burada tülbent atan Remziye Tosun, PKK'nın kadro elemanıdır. Devletin bütün kayıtlarında da böyledir" ifadelerini kullandı.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, beyaz tülbentin atılmasının savaşı sonlandırmak için bir ritüel olduğunu belirterek, atacak tülbentleri olduğunu söyledi.

"Bizi siz yönetiyorsunuz. Bunun hesabını sizden soruyoruz" diyen HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan'a da cevap veren Soylu, "PKK ile olan ilişkiniz. Edebiyat yapmayın" dedi.

Turan, İçişleri Bakanı’nın kendilerine Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu’nda sarf ettiği sözleri anlatacağını söyleyince, Soylu, "İstihbarat Komisyonu’ndaki bilgiler gizlidir. Açıklayamazsın. Hain, casus, ajan" diye yanıt verdi.

Tartışmanın büyümesi üzerine TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç oturuma ara verdi. Aradan sonra da Bilgiç, Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu’ndaki bilgi ve belgelerin gizli olduğunu hatırlattı.

Editör: Yadigar Hanım