Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Milli Mücadele’yle Türk milletine bağımsızlığını kazandırmasının ardından, 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet’i ilan etti.

Cumhuriyet Bayramı’nın 97’nci yılında tüm Türkiye’de kutlamalar yapıldı. Vatandaşlar 7’den 70’e bayramı kutladı, Atatürk ve silah arkadaşlarını andı.

ANITKABİR’DE TÖREN DÜZENLENDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve devlet erkânı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle, Anıtkabir'i ziyaret etti. Resmi törene Erdoğan'ın yanı sıra, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, bakanlar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile kuvvet komutanları, yüksek yargı üyeleri ve askeri personel katıldı.

Erdoğan, üzerinde ay yıldız bulunan çelengi Atatürk'ün mozolesine bıraktıktan sonra saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Buradan Misak-ı Milli Kulesi'ne geçen Erdoğan, Anıtkabir Özel defterine şunları yazdı:

"Yıl dönümüne kavuşmanın mutluluğunu yaşadığımız bu özel günde bir kez daha huzurundayız. Zatı alinizi, kurtuluş savaşımızın tüm kahramanlarını ve aziz şehitlerimizi rahmetle yad ediyor, gazilerimize şükranlarımızı sunuyoruz. Bize emanetiniz olan cumhuriyeti ileriye taşımak, hedefleri ve hayalleriyle buluşturmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Türkiye bugün demokrasiden özgürlüklere, savunmadan ekonomiye, sağlıktan dış politikaya kadar her alanda başarıdan başarıya koşmaktadır. Ülkemizin önünü kesmeye yönelik içeriden ve dışarıdan saldırılar, mücadele azmimizi güçlendirmekte, kararlılığımızı daha da artırmaktır. Zaferlerle dolu şanlı mazimizden cesaret alarak birlik, beraberlik ve kardeşlik içinde ortak geleceğimize doğru yürümeye devam edeceğiz. Ruhun şad olsun."

CUMHURİYET'İN İLANI BİZİM EN BÜYÜK DEVRİMİMİZDİR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Ankara Ulus'taki 1'inci Meclis'i ziyaret ederek, "97 yıl önce bu güzel binada Cumhuriyet ilan edildi. Dolayısıyla Cumhuriyet'in ilanı bizim en büyük devrimimizdir'' dedi.

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Anıtkabir'deki resmi törenin ardından beraberinde partisinin Genel Başkan Yardımcıları ile birlikte 1'inci Meclis'i ziyaret etti. Ziyaretin ardından konuşan Kılıçdaroğlu, "97 yıl önce bu binada alkışlar, gözyaşları ve kucaklaşmalar vardı. Çünkü 97 yıl önce bu güzel binada Cumhuriyet ilan edildi. Cumhuriyet'in ne olduğunu ne kadar değerli olduğunu onlar bizden çok daha iyi biliyorlardı. Çünkü onlar savaş meydanlarından gelmişlerdi. Bedel ödemişlerdi. Arkadaşlarını toprağa gömmüşlerdi. Dolayısıyla Cumhuriyet'in ilanı bizim en büyük devrimimizdir. 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir' ilk anayasada yazıldığı şekliyle 'Hakimiyet bilâ kaydu şart milletindir' ifadesi aslında Cumhuriyet'in getirdiği güzel bir kavram güzel bir deyim. Yani halkı her şeyin üzerinde tutmak'' dedi.

VİRÜS ETKİLEDİ

Osmaniye’de koronavirüs vakalarında görülen artış nedeniyle alınan tedbirler kapsamında az sayıda katılımla Valilik Atatürk Anıtı önünde yapıldı. Kutlama töreni Vali Dr. Erdinç Yılmaz, Garnizon Komutan Vekili Topçu Albay Cemal Ekinci, Belediye Başkanı Kadir Kara ve Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Tekne'nin tebrikleri kabulü ile başladı.

BOLU’DA TÖREN

Bolu'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında Vali Ahmet Ümit, valilik bahçesinde protokol üyelerinin tebriklerini kabul etti. Daha sonra Valilik binasının bahçesinde tören düzenlendi.

KONYA’DA TÜRK BAYRAKLI KUTLAMA

Cumhuriyet Bayramı'nın 97'nci yıl dönümü dolayısıyla Kültür Park'ta kutlama töreni düzenlendi. Törene Konya Valisi Vahdettin Özkan, Garnizon ve 3'üncü Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Fidan Yüksel ile Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve protokol üyeleri katıldı. Koronavirüs tedbirleri kapsamında tören alanına sınırlı sayıda kent sakini alındı. Törene aileleriyle gelen çocuklar, ellerinde Türk bayrakları taşıdı. Törende Vali Özkan, günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı. Tören, Konya Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı'nın gösterisiyle son buldu.

“TÜRK MİLLETİNİN KENDİ KÜLLERİNDEN YENİDEN DOĞUŞU”

İzmir'de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Cumhuriyet Meydanı'ndaki resmi törenle kutlandı. Törene, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Korgeneral Ali Sivri, İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre, üniversite rektörleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Korgeneral Ali Sivri ile birlikte tebrikleri kabul eden Vali Köşger, yaptığı konuşmada, "Türk milletinin kendi küllerinden yeniden doğuşu olan Kurtuluş Savaşımızın tarihte eşine az rastlanır bir zaferle sonuçlanmasının ardından gazi Mustafa Kemal Atatürk, engin ileri görüşlülüğüyle muasır medeniyet yolunda büyük bir düşünce değişimini başlatmış, yeni kurulan devleti cumhuriyet ile taçlandırarak tarihimizin en önemli dönüm noktalarından birisini gerçekleştirmiştir. Cumhuriyetimizin kurulmasıyla yapılan köklü değişiklikler ve inkılaplar Türk insanının ufkunu açmış, asıl gücünü ve karakterini ortaya çıkarmıştır. Bağımsızlık anlayışından ve kendi kültüründen asla taviz vermeden modern dünyanın sunduğu imkanlardan azami derece yararlanma yolunu açmış, Türkiye Cumhuriyeti'ni büyük, köklü bir devlet olarak dünya milletler dairesinin saygın üyeleri arasında yer almasını sağlamıştır. Bunun içindir ki; Cumhuriyet'in ilanının yıl dönümü olan Cumhuriyet bayramlarını her yıl coşkuyla kutluyoruz" dedi.

ESKİŞEHİR’DE MEYDANLARDA TOPLANILDI

Eskişehir’de, Cumhuriyet'in ilanının 97’nci yıl dönümü Vilayet Meydanı'nda düzenlenen törenle kutlandı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törene, Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız, Muharip Hava Kuvveti Komutanı Orgeneral Atilla Gülan, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Ünal, AKP Eskişehir Milletvekileri Harun Karacan, Emine Nur Günay, CHP Eskişehir Milletvekilleri Jale Nur Süllü, Utku Çakırözer, İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukçuoğlu ile siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, gaziler ve vatandaşlar katıldı.

BİTLİS

Bitlis Valiliği bahçesinde gerçekleştirilen törene, Bitlis Valisi Oktay Çağatay, İl Jandarma Komutanı Nail İlbey, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, Belediye Başkan Vekili Necmi Menteş, Vali yardımcıları, kurum amirleri, askeri erkan ve öğrenciler katıldı.

KENT BAYRAKLARLA DONATILDI

Cumhuriyet Bayramı törenleri, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu’nun valilik binası önünde tebrikleri kabul etmesiyle başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam eden ve bu yıl pandemi nedeniyle kısıtlı katılımın sağlandığı törene, Vali Ustaoğlu’nun yanı sıra Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Garnizon Komutan Vekili Personel Albay Erdem Can, İl Jandarma Komutanı Albay Orhan Sırma, Emniyet Müdürü Metin Alper, şehit yakınları, gaziler, sivil toplum kuruluşları üyeleri, siyasi partilerin temsilcileri ve öğrenciler katıldı. Vali Ustaoğlu’nun konuşmasının ardından, öğrenciler hazırladıkları şiirleri okudu. Kentin birçok noktalarının da 29 Ekim nedeniyle bayraklarla donatıldığı görüldü.

ZONGULDAK’TA TEDBİRLİ KUTLAMA

Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında, salgın tedbirleri için yürüyüş ve birçok etkinlik iptal edildi. Kutlamalar kapsamında valilik binası önündeki Atatürk Anıtı'nda tören düzenlendi. Törene katılanlar, alana ateşleri ölçülerek alındı. Törene Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, İl Jandarma Alay Komutanı Gönen Süslü, öğrenciler, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile devam eden törende Vali Tutulmaz, herkesin bayramını kutladı. Ardından konuşan Vali Tutulmaz, cumhuriyetin ilanının 97'nci yıl dönümünü coşku, sevinç ve heyecan içinde kutlamayı arzu ettiklerini ancak tüm dünyayı tehdit eden koronavirüs nedeniyle dar katılımla kutladıklarını söyledi.

ISPARTA

Isparta’da, Vali Ömer Seymenoğlu'nun Valilik önünde bayram tebriklerini kabul etmesiyle başladı. Ardından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında 15 Temmuz Cumhuriyet ve Demokrasi Meydanı'nda bir tören düzenlendi.

Törene Vali Ömer Seymenoğlu, Isparta Milletvekili Aylin Cesur, Garnizon Komutanı Albay Mustafa Kahraman, Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, protokol üyeleri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.
Tören; Vali Ömer Seymenoğlu, Garnizon Komutanı Albay Mustafa Kahraman ve Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen'in törene katılanlar ile vatandaşların bayramını kutlamasıyla başladı. Daha sonra saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı okundu. Törende daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama mesajı okundu. Ardından Vali Ömer Seymenoğlu tarafından günün anlam ve önemini belirten konuşma yapıldı.

AFYONKARAHİSAR

Kutlama programı kapsamında Vali Gökmen Çiçek, bayram tebriklerini makamında kabul etti. Pandemi süreci nedeniyle sınırlı katılımla gerçekleştirilen törene AKP Milletvekili İbrahim Yurdunuseven, İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Osman Alp, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ve protokol üyeleri katıldı. Ardından Valilik binası önünde devam eden kutlama programında öncelikle Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile ebediyete intikal eden tüm şehitlerin anısına saygı duruşunda bulunuldu ardından İstiklal Marşı okundu.

KADIKÖY’DE KLASİK OTOMOBİLLER

Kadıköy’de onlarca klasik otomobilden oluşan konvoy ile Cumhuriyet Bayramı kutlandı. Renkli görüntülerin yaşandığı konvoya çevredeki vatandaşlar ve araçlarda eşlik etti. Konvoy drone ile havadan da fotoğraflandı.

Klasik otomobiller Hasanpaşa’da Kadıköy Belediyesi önünde bir araya geldi. Cumhuriyetin kuruluşunun 97'inci yılı dolayısıyla onlarca klasik otomobil yollara çıktı. Türk bayrakları ve Atatürk posterleriyle süslenen klasik otomobil bir araya gelerek 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı coşkuyla kutladı. İstanbul Klasik Otomobilciler Derneği tarafından düzenlenen programa klasik otomobil tutkunları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Klasik otomobiller, renkli görüntüler eşliğinde Kadıköy caddelerinde konvoy halinde ilerledi. Çevredeki vatandaşlarda cam ve balkonlara çıkarak ellerindeki bayrakları sallayarak kutlamalara katıldı. Yol boyunca vatandaşlara nostaljik anlar yaşatan klasik otomobillerden oluşan konvoy geçişi Hasanpaşa’da sona erdi.

İZNİK

İznik’teki tören 28 Ekim saat 13.00’te Atatürk Anıtı’na çelenk sunulması ve saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. İznik Kaymakamı Recai Karal ve İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta burada Atatürk Anıtına çelenk sundu.

ZİRVEDE TÜRK BAYRAĞI VE ATATÜK POSTERİ

Erzurum Atatürk Üniversitesi Spor Kulübü, Büyükşehir Belediyesi Ejder3200 tarafından Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Palandöken'in 3 bin 176 metredeki zirvesine 'cumhuriyet tırmanışı' gerçekleştirildi. Tırmanış, zirvede açılan Türk bayrağı ve Atatürk posteri ile sona erdi.

DARICA’DA ÜSTÜ AÇIK ARABA VE BANDO

Kocaeli’nin Darıca ilçesinde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkuyla kutlandı. Üstü açık otobüsle bando eşliğinde şehir turu atan protokol üyeleri, Cumhuriyet Bayramı coşkusunu ilçe halkıyla birlikte yaşadı.

VAN

Van’da, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 97’nci yıl dönümü, düzenlenen törenle kutlandı.
Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan Valilik önünde gerçekleştirilen törene, Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez ve eşi Meral Bilmez, AKPVan milletvekilleri İrfan Kartal ve Osman Nuri Gülaçar, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Tümgeneral Hüseyin Kurtoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Oğuzhan Dönmez, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yüksel Yiğit, Emniyet Müdürü Ali Karabağ, kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri ve gaziler katıldı.

TÜRK BAYRAKLARI DAĞITILDI

Kırklareli Belediyesi 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında vatandaşlara Türk bayrağı ve özel hazırlanan 'Kurtuluş' adlı gazetede dağıttı. Konuyla ilgili açıklama yapan Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu’da pandemi dolayısıyla Cumhuriyet Bayramı’nı coşku ile kutlayamamanın üzüntüsü içerisinde olduklarını söyledi. Kesimoğlu, “29 Ekim 1923 Bağımsızlık ve Çağdaşlık Hedefine Kilitlenmiş Bir Milletin, İstediğinde Neler Yapabileceğini Dünyaya Kanıtladığı Gündür. 29 Ekim 1923 Türkiye’nin, soyadı olan Cumhuriyet’e kavuştuğu gündür. Bizler büyük kahraman, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün yolunda yürümeye, milli ve manevi değerlerimize sahip çıkmaya devam edeceğiz. Onu, aziz şehit ve gazilerimizi milletimizin kalbinde ve gönlünde yaşatacak ve asla unutmayacağız" dedi.

Editör: TE Bilişim