Gaziantep’in Şahinbey İlçesi'nde 30 Ağustos İmam Hatip Ortaokulu'nun müdürü Mustafa yıldırım'ın 2021 yılında görev yaptığı sırada, bir kız öğrenciye ayrımcı ve cinsiyetçi hakaretlerde bulunduğu iddia edildi.

Kız öğrenciye türban takmadığı için “namussuz, ahlaksız” sözleriyle hakaret ettiği gerekçesiyle hakkında soruşturma açılan Yıldırım'ın türban takmayan başka kız öğrencileri de türban takmaya zorladığı ortaya çıktı. Yıldırım'ın 27 Aralık 2021 tarihli soruşturma evrakında yer alan bilgilere göre, kız öğrencilere yönelik onur kırıcı ve hakaret içeren söylemleri nedeniyle hakkında disiplin soruşturması başlatıldığı öğrenildi.

Yıldırım’a soruşturma kapsamında, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun ilgili maddesi uyarınca oy çokluğu ile “uyarı” cezası verildi. Karşı oy kullanan tek kişi ise iktidara yakınlığı ile bilinen Eğitim Bir Sen Sendikası temsilcisi Mustafa Uğur Özdal oldu. Yıldırım söz konusu cezaya itiraz etse de, bu itirazı reddedildi. Öte yandan Yıldırım'ın hakkında bu soruşturma dışında da devam eden soruşturmalar bulunduğu ortaya çıktı. Yıldırım'ın söz konusu okuldaki müdürlük görevinden alınıp başka okulda müdür olarak görevlendirildiği bildirildi. 

MEB GÖZÜNDE CEZAYA DEĞER GÖRÜLMEMESİ ÜZÜCÜ

Eğitim İş Genel Başkanı Kadem Özbay, tepkisini “Türban takmayan kız öğrencinin ahlakına laf söyleyecek kadar şeriat sevdalısı ama aynı ahlakı zimmetine bağış adı altında para geçirirken bir çırpıda unuttuğu iddia edilen bu şahsın hâlâ bir okulun yönetici pozisyonunda bulunmasını açıklayabilecek kibar bir cümle yok. Darp, gericilik, hakaret, zimmete para geçirme, görevi kötüye kullanma, okuldaki çalışma barışını baltalama, çalışanlara ve alt yöneticilere mobbing uygulamanın bile MEB gözünde cezaya değer olmadığını açık seçik görüyoruz. Soruşturmaların derhal yasa ve yönetmeliklerin emrettiği üzere sonuçlandırılması gerek” sözleriyle dile getirdi.

KADEME İLERLEME CEZASI YERİNE UYARI

Soruşturma sonucunda müdüre verilen ceza ile ilgili çarpıcı bir ayrıntı mevcut. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun ilgili maddesinde, “Amirine veya maiyetindekilere karşı küçük düşürücü veya aşağılayıcı fiil ve hareketler yapmak” suçuna, kademe ilerleme cezası verilmesi gerekiyordu. Buna karşın Yıldırım’a yalnızca uyarı verildi. Öte yandan Yıldırım’ın 2018 yılında bir kız öğrenciye şiddet uyguladığı, öğrencinin ailesinin ise darp raporu alarak savcılığa şikayette bulunduğu öne sürüldü. İddialara göre, konu hakkında kamu davası açılsa da öğrencinin ailesine rüşvet verilerek şikayetini geri alması sağlandı. 

Editör: Yadigar Hanım