Uzun zamandır mücadele ettiğimiz salgın hastalık turizmde hepimiz için büyük sıkıntılara sebep oldu. Otellerin ve diğer turistik tesislerin restaurantların açılamaması yurt dışı turizminin durma noktasına gelmesi turizm camiası için şüphesiz büyük sıkıntılara sebep oldu hatta olmaya da devam ediyor.

Ancak aşılamanın başladığı ve 2021 sezonu için umutlandığımız bu günlerde sıkıntılar bunlarla kalmıyor.

Maalesef pandemi döneminde işsiz kalan turizm çalışanı ekonomik kazanç elde edebilmek için çok sayıda değişik sektöre yönelmek zorunda kaldı.

Bir an aşılamanın tamamlanıp salgının etkilerinin azaldığını ve bu doğrultuda tesislerin turizme tamamen açıldığını düşünelim.

Peki, turizmin iyi olduğu dönemlerde çalışan personelin ne kadarı tekrar turizme dönecek. İyi dönemlerde yetişen hatta iyi eğitilen çalışanların önemli bir kısmı işsiz kalınca başka sektörü tercih etti mecburen.

Şimdi hangi güvence ile tekrar turizme kazandıracağız bu insanları. Özellikle bizim ülkemizde turizm adeta rüzgâr ters esse etkileniyor. Zaten ülkemizin çevresi ateş hattı bu durumda turizm nasıl istikrar kazanacak ve yetişmiş elemanlar turizme yönelecek. Biz turizmcileri bu anlamda da çok zor bir dönem yani normalleşmede de büyük sıkıtılar bekliyor.

Turizmin bir parçası olan eğlence sektörü yani gece kulüpleri müzisyenler animasyon çalışanları tamamen mağdurlar.

Hiç bir kısmi çalışma ortamından dahi yararlanamadılar hem de yaklaşık 1.5 yıldır işsizlikle sınav veriyorlar. Kimse bu insanlardan işsiz gelirsiz “evde bekleyin de turizm normalleşince tekrar dönün” diyemezde bekleyemezde.

Turizm çalışanı eğlence sektörü çalışanı beklide yüz binlerce insan işsiz kaldı bu dönemde. Hala istikrarlı bir çalışma ortamına dönebilecek miyiz belli değil en azından ne kadar zamanda istikrarı yakalarız belirsiz. Bu durumda sektörden yetişmiş eleman kaçışlarını durdurmakta veya geri döndürmekte beklenemez. Bu da turizmimiz için önemli sıkıntı.

Benimde yönetim kurulu üyesi olduğum BOYD yıllarca personel eğitimi için çabaladı yıllarca çok sayıda işsiz insanı eğiterek turizme kazandırdı.

Ancak bu çabalar daha çok kurumun STK’nın gayreti ile çabası ile karşılık bulur. Zamanında işsiz ancak belirli bir eğitimi almış gençlerimizin bu tür eğitimlerden faydalandırılması ile günümüzde olduğu gibi kriz dönemlerinde sektörden kaçmak zorunda kalan çalışanların yeri doldurulabilir.

Turizmde istikrarı sağlayamaz isek normalleşmeye dönsek bile turizmin sıkıntıları maalesef bitmiyor. Özellikle yetişmiş eleman sıkıntısı çok yıllardır kanayan bir yara. Bu dönemde sektörden mecburi kaçışlar sıkıntıyı daha da büyüttü.

Israrla turizme personel kazandırma eğitimlerinin yaygınlaştırılması BOYD gibi eğitim konusunda çaba harcayan derneklerin desteklenmesinin zorunluluğu eminim bu gün daha iyi anlaşılıyordur. Aksi halde iş bulamayan eğitimi olmayan hatta yoldan geçen insanlarla turizm yapmak zorunda kalırız ki düşünmek bile istemiyorum.

Bir anekdot:

“Müdürüm bu elemana iş bulamadık bulduklarımızda da devamlı kalamadı eğitimi de zayıf ne yapalım” “BARİ TURİZMCİ OLSUN dedik size getirdik” düşüncesi ile turizme bakılması vahameti ile karşı karşıya kalırız.

İyi bir turizm için istikrarın yanında yetişmiş elemanla hizmet vermek zorunluluk. Biraz klişe olacak ama turizmde de eğitim şart. İyi eleman ancak eğitimle kazanılabilir.

Saygılarımla