Aylarca süren pandemi sıkıntısı nedeni ile turizm çok büyük yara aldı. Uzun süre yabancı turist göremedik hatta umut ettiğimiz iç pazar bile temkinli hatta tedirgin yaklaştı.

Hepimizde bu sezon ne yapacağız endişesi hakim oldu. Bu karamsarlık içerisinde çok otelci tesisini açmadı açamadı. Bir çoğu da çok geç açtı. Bu durum hem işletmeci için hem çalışanlar için hem de ülkemiz için büyük kayıplar yarattı.

Biraz devletimizin umutlu yaklaşımı birazda biz turizmcilerin dik duruşu sayesinde ayakta kalmaya çalıştık. Bunu da önemli ölçüde başarmaya devam ediyoruz. Sezon hala hareketli bir şekilde devam ediyor.

Biz profesyoneller Avrupa’da rastlanmadığı kadar üst düzey pandemi önlemleri aldık. Otellerimizde sertifikasyon alımı adeta yarış haline geldi. Avrupalı esasen böyle bir şey talepte etmiyor beklemiyor da. Onlar içinde şaşırtıcı oldu bu önlemler.

Çünkü kendi ülkelerinde bu tarz önlemler inanın yok. Tabi bu önlemler karşılıksız kalmadı İngilizler öncelikli tercihlerini ülkemize kaydırdılar. Antalya’ya gelen Alman turist sayısında çok önemli artış kaydedildi. Bu hareketlilik Avrupa’nın diğer pazarlarını da çok olumlu etkiledi.

Olumlu gidişat sezonun uzamasını sağlayacak. Görünen o ki sezon Kasım ayına kadar ilerleyecek. Bodrum olarak bizde bu olumlu gelişmelerden etkilenmeye başladık. Bodruma gelen İngiliz turistin artışı hepimizi umutlandırıyor. İnşallah bu umudumuz Kasım ayına kadar sürecek. Bodrum iklim olarak Kasım ayında dahi turiste hitap edecek kadar güneşli ve sıcak olmaktadır.

Biz profesyonellerin de bu olumlu gidişe ayak uydurup bu güne kadar olduğu gibi dik durmayı başarmalıyız. Aldığımız önlemleri artırarak sürdürmeliyiz. Bunun yanı sıra iç pazarı da asla ihmal etmeden iç pazar misafirlerini el üstünde tutarak ilerlersek bu sene bizleri ayakta kalma hedefimize daha fazla yaklaştıracaktır.

Turizm ve turizmci ayakta kalırsa 2021 kaybedilmez. Bu hepimiz için çok gerekli ve de ülkemiz cari dengesi için çok gerekli. Mücadeleye dik durmaya ve de kalıcı tedbirlerle turizmimizi tanıtmaya devam edelim. Umudumuzu kaybetmeyelim.

Saygılarımla