Kaybedilmiş bir sezon birazcık iç Pazar etkisi ile sürüyor olsa da bu çok zayıf sezonunda sonuna geliyoruz. Maalesef açılamayan oteller işsiz kalan çalışanlar hatta turizmden vazgeçen girişimciler bu sezonun özeti. Tabi bu olumsuz tablonun telafisi bir iki sezonu daha etkileyecek. Ancak bir taraftan da tam bir bilgi kirliliği devam ediyor. Bu daha da vahim.

Bakanlık kısa sürede gelen turist sayısını milyonlarla ifade ediyor. Ancak biz turizmciler bu turistler nerede göremiyoruz. Turizmciyi yanlışlarla avutmakta heveslendirmekte doğru değil.

Bir taraftan plajlar pandeminin yayılmasına sebep oluyor diye yapılan açıklamalar. Bir taraftan gece kulüplerini açtırmamak açılanı kapatmak.Bunlar turizme ciddi darbeler.Bizler profesyoneliz hem plajlarda hem gece kulüplerinde ve yönettiğimiz tesislerde yeterli önlemleri (hijyen,mesafe gibi) mutlaka alıyoruz.Birkaç yanlış içinde olan tesisle turizmi bir tutmakta büyük hata.

Başka bir tedirginlik sürekli açıklanan ve artık 1500’lerle ifade edilen hasta vaka sayısı. Hani biz kontrol altına almıştık. Hani çok başarılı bir sağlık politikası yürütüyorduk.Öyle ki ölüm vakalarını bile çok düşük olduğunu savunan hatta kendi illerinde, açıklanan kadar vaka olduğunu iddia eden sağlıkçılar var.Siz bu açıklamaların Avrupa’da Rusya’da duyulmadığını sanıyor musunuz? Bunu duyan turist ülkemize gelir mi? Fakat buna rağmen milyonlarla ifade edilen turist geldi deniyor.

Şimdi beklenen korku 1-2 aya kalmaz yeniden kısıtlamalar başlar korkusu. Bunun anlamı 2021 sezonunu da kaybedeceğiz demektir. Turizmci bunu ne işletmecisi ile ne acentesi ile nede çalışanı ile kaldıramaz. Ülke ekonomisinin aldığı darbede başka bir kayıp.

Bu sezon çok zor şartlarda çok düşük fiyatlarla küçük bir müşteri potansiyeli bulduk çoğu iç Pazar olmak üzere 2021 de bunu da bulamayız.

Turizmi yaşatalım diye sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Lütfen hızlı ve acil önlemlerle turizmin üzerindeki korkuyu kaldıralım. Gerisini biz profesyoneller beklenenden iyisini yaparak turizmi mutlaka iyi yerlere taşırız.