Türküyü söylerken duygulanarak ağlaması “Men Atatürk'ün esgeriyem” diyerek ne kadar da içimizden biri olduğunun göstergesi oldu.

Elçibey’in rol modeli Mustafa Kemal'di. “Men Atatürk'ün esgeriyem” diyordu.

Tutuklandı.

1.5 yıl hapis cezası verdiler.

KGB zindanlarında, taş ocaklarındaki ağır şartlarda hayatta kaldı.

“Çok işkence gördüm, çok çektirdiler, hiçbirine yanmam da, Atatürk rozeti vardı yakamda, onu aldılar elimden, ona yanarım” demesi tarihe not olarak düştü.

Elçibey Sovyetler dağılınca, Azerbaycan cumhurbaşkanı oldu.

İlk resmi seyahatini Türkiye'ye yaptı, Anıtkabir'e gitti, şeref defterine “Ey böyük Türk'ün böyük komutanı, seni ziyaret etmekle özüm ve bütün milletim adına şeref duydum” diye yazdı ve aynen şöyle imzaladı, “Senin esgerin, Ebulfez Elçibey.”

Anıtkabir'den sonra TBMM'ye gitti, kürsüye çıktı, milletvekillerimize hitaben aynen şunları söyledi: “Biz bu mücadeleye başlarken, bana sordular, ne yapacaksınız, onlara dedim ki, yolumuz Mustafa Kemal'in yoludur, demokrasi devleti kuracağız!”

VEFATININ 20. YILINDA EBULFEZ ELÇİBEY ANILIYOR

Türk Dünyası'nın efsanevi liderlerinden biri olan Ebulfez Elçibey, ebediyete intikalinin üzerinden 20. yılında geçti.

Azerbaycan'ın ikinci cumhurbaşkanı Elçibey için Türkiye’nin ve dünyanın birçok yerinde anma programı düzenlenecek.

Türk Dünyası'nın ve Azerbaycan Türklüğünün unutulmaz lideri Ebulfez Elçibey, vefatının 20. yıl dönümünde başta Türkiye’de; İstanbul, Ankara olmak üzere dünyanın bir çok yerinde çeşitli anma etkinlikleri ile anılacak.

AYASOFYA CAMİSİNDE MEVLİT OKUNACAK

Ebulfez Elçibey’in vefatının 20. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenecek anma programlarına ilişkin açıklama yapan Elçibey Vakfı, 21 Ağustos 2020 Cuma akşamı saat 20.30’da Ayasofya Camisinde Mevlid-i Şerif okutulacağını duyurdu.

İSTANBUL FATİH SARAÇHANE PARKINDA ANMA

Elçibey Vakfı tarafından yapılan bir diğer açıklamada, Ebulfez Elçibey’in vefatının 20. yıl dönümü olan 22 Ağustos Cumartesi günü saat 15.00’te Fatih Saraçhane Park’ında bir anma programı gerçekleştirileceği duyuruldu.

ELÇİBEY, ANKARA’DA ULUS MEYDANI’NDA ANILACAK

Elçibey’in vefatının 20. yıl dönümü kapsamında Ankara’da da bir anma programı düzenlenecek. Ankara’da yaşayan Azerbaycanlılar başta olmak üzere Türk dünyası temsilcilerinin öncülüğünde düzenlenen bir anma programı yapılacak.
Ankara-Keçiören Ebulfez Elçibey Parkı’nda yapılması planlanan Elçibey’in ölüm yıl dönümünü anma etkinliği Ankara Valiliği tarafından Ulus Atatürk Heykeli yanındaki meydana alındı.

Anma programı, 22 Ağustos 2020 tarihinde saat 17.00’de Ulus Meydanı’nda gerçekleştirilecek.

Editör: TE Bilişim