Son dönemlerde, Türk savunma sanayisi yerli kabiliyetlerle kritik ihtiyaçları karşılama konusunda öne çıkıyor. Genellikle platformlara odaklanılsa da, aslında hayati öneme sahip bileşenler için dışa bağımlılığı sona eritmek adına arka planda önemli çabalar harcanıyor.

IDEF’23 Savunma Sanayii Fuarı’nda sergilenen HY-100 denizaltı çeliği Türk savunma sanayinin kilometre taşlarından biri…

DENİZALTI ÇELİĞİNDE YENİ DÖNEM!

Denizaltı çeliği konusu aslında bu sektörün en karmaşık meselelerinden birini oluşturuyor. Bu yüksek teknoloji gerektiren alan içerisinde, Türkiye bugüne dek başta Avustralya olmak üzere diğer ülkelerden ihtiyacını karşılamak zorunda kaldı.

Savunma ve Denizcilik Araştırmacısı Kozan Selçuk Erkan, “2019 yılında Finlandiyalı Miilux firmasının çoğunluk hisselerini alan OYAK uzun süredir Manisa fabrikasında yüksek mukavemet çelikleri üretiyordu. Finlandiya’nın NATO üyeliği onayı ile firma üzerindeki kontrol rejiminde önemli ölçüde kolaylıklar sağlandı” dedi.

Erkan devamla “Denizaltı inşasında hemen her gün daha yerli sistemler inşa ediyoruz. REİS sınıfı denizaltılar için uzun yıllar önce çelik ithalat anlaşması imzalanmıştı. Bugüne kadar hep yabancı çelik kullanarak bu platfomları inşa ettik.

Artık sırada STM-500 ve MİLDEN denizaltısı olacak. Kendi milli denizaltımızı üretmemiz bu konuda ana üretici olan birkaç ülkeyi tedirgin edecektir. Kritik sistemlerden birisi olarak denizaltı çeliğinin yerli olması inşa ettiğimiz denizaltıların ihracatı konusunda elimizi daha da özgürleştirecek. Çünkü bu malzeme istediğiniz her an erişebileceğiniz, parası ne kadarsa bastırıp alabileceğiniz türden bir ürün değil.” Dedi.

“Böylesine hassas bir konuda milli çözümlere sahip olmamız tam bağımsız savunma sanayimiz için ‘olmazsa olmaz’ meselelerden biri. Ayrıca bu kabiliyet bize ‘sürdürülebilir rekabetçi üstünlük’ de kazandıracak”

 OYAK Grubu, ısıl işlem çeliği üretiminde uzmanlaşmış Finlandiya merkezli şirket Miilux’u 2019’da satın aldı. Aslında Ankara bu adımla son derece değerli bir teknoloji transferini de sağlamış oldu.

Açık kaynaklara yansıyan kimi bilgilere göre, yüksek verimli ve dayanıklı HY-100 çeliğinin numunesi mayıs 2023’te Donanma’ya teslim edildi. Çelik levhalar Ereğli Demir Çelik fabrikalarından temin ediliyor. Daha sonra Manisa’daki Miilux OY tesislerine getirilerek kalınlığı 15 ila 60 mm arasında değişebilen süper dayanıklı HY-100 çeliğine dönüştürülüyor.

Editör: Habererk Haber Merkezi