Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk muhalefet partisidir. Mustafa Kemal Paşa'nın eski silah ve dava arkadaşları olan Kâzım Karabekir, Rauf Bey, Ali Fuat Paşa, Refet Paşa ve Adnan Bey’in öncülüğünde, 17 Kasım 1924’te kurulmuştur.

Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası;

Rauf Orbay'ın parti kurulmadan önce cumhuriyet ile ilgili eleştirileri ve parti kurulduktan kısa bir süre sonra bazı rejim muhaliflerinin parti etrafında toplanması ve partinin dini duyguların propaganda olarak kullanıldığı Şeyh Said İsyanının patlak vermesinde etkili olduğu gerekçesi ile kapatılmıştır.

Serbest Cumhuriyet Fırkası,

Cumhuriyet döneminde kurulan ve çok partili siyasal yaşama geçiş yolunda ikinci deneme olan siyasi partidir.

Kurucusu: Fethi Okyar

Kuruluş tarihi: 12 Ağustos 1930 dur.

Gerici faaliyet ve seçimlerde hile yapmak sebepleri Gaziye karşı Siyasi faaliyette bulunmama kararı ile Kasım 1930 da kapatıldı.

Her iki Partide Atatürk’ün isteği ile kurulmuştur.

Çünkü Atatürk kendisinin bir diktatör olarak anılmasını istemiyor, her düşüncenin mecliste olmasını aynı zamanda iktidarın denetlenmesini istiyordu. Ancak yeni kurulmuş rejimde korunmalıydı.

Bu denemeler henüz ülkede demokrasinin yerleşmesinin erken olduğu biraz daha zamana ihtiyaç olduğunu gösterdi.

15 yıl aradan sonra, 1945 de üçüncü adımı İsmet İnönü attı.

Celal Bayar'a Demokrat Parti’yi kurdurdu.

O günden bugüne birçok siyasi parti kuruldu.

Günümüze gelindiğinde;

2017 referandumu ile Parlamenter sistemden, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçildi

Sistemin en büyük özelliği, Partiler arası ittifakların kurulmasının sağlanması ve seçime ittifak olarak girilebilmesiydi.

Ancak gelinen noktada:

Ülkede 124 parti olmasına rağmen olası bir seçime sadece 24 partinin girebilecek olması ve sadece Cumhur ve Millet ittifakı adında iki ittifak oluşması. Kalan 100 parti sanki yok gibi.

Son zamanlarda toplumda 3.ncü bir ittifakın oluşması gerektiği beklentisi oldukça fazla.

Tabi ki kim kiminle ittifak kurar bunu zaman gösterecek. Lakin olası 3.ncü ittifakın adı ne

olmalı? Sorusu da ayrı bir konu.

Tarihe baktığımızda 1 Kasım 1930’da TBMM açılış konuşmasında

Atatürk, “Milli Blok İttifakı” ismini ortaya koymuştur. Buradan hareketle yeni kurulacak 3.ncü ittifakın adının “Milli Blok İttifakı” adını alması gayet iyi olur.

Aynı zamanda bu ittifakın olabildiğince çok partiyi içine alması ise on numara 5 yıldız bir adım olur. Toplum beklentisi bu yöndedir.

Demokrasinin gelişmesinde partilerin ve ittifakların katkısı olacağından dolayı çok parti kurulmasının ülkeye faydası vardır.

Bütün mesele ittifakların oluşması güçlerin demokratik şekilde seçim sandığında yarışmasıdır. Bunu sağlayabilirsek eğer, seçimi kim kazanırsa kazansın...

Kazanan Türkiye olacaktır. Türk Milleti olacaktır.