İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Fidan’a teşekkür ediyorum” dedi. Cohen’in açıklamaları şöyle:

“Ne mutlu ki Başkan Herzog’un, benim ve diğer yetkililerin araya girmesinden sonra 10 yıl hapis cezasına çarptırılan Danny Awka hafta başında ailesinin yanına dönecek. Bu, İsrail Devleti ve Dış İşleri Bakanlığı'nın İsrail vatandaşları için yaptığı birçok çabanın bir parçası ve İsrail ile Türkiye arasındaki yakınlaşmanın kanıtıdır. Sorunun çözümüne katkı sağlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Fidan’a teşekkür ediyorum”

Yeniçağ’ın Jerusalme Post’tan aktardığı bilgilere göre, 35 yaşındaki Danny Awka, 2019’da yasa dışı olarak gat bulundurduğu ve kaçırma girişiminde bulunduğu için 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Awka’nın yarın serbest bırakılması ve sınır dışı edilmesinin planlandığı kaydedildi.

İsrail basınına göre Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Erdoğan üzerinde diplomatik baskı kurarken Dışişleri Bakanı Cohen de Hakan Fidan’a Awka’ya verilen cezanın gözden geçirilmesi çağrısı yaptı. Knesset üyesi Pnina Tamano-Shata’nın da dahil olduğu çabalar sonucu 4 yıldır hapis yatan Awka’nın İsrail’e dönüşü için Türkiye ile anlaşıldığı belirtildi.

Ailesi de bir açıklama yayınlayarak Danny Awka’nın serbest bırakılması için 4 yıldır büyük çaba harcadıklarını kaydetti.

Editör: Habererk Haber Merkezi