Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi'nden Prof. Dr. Cemal Asım Kutlu önderliğindeki ekip, Türkiye'de ilk kez akciğer kanseri olan bir hastaya akciğer nakli gerçekleştirdi. Hasta hem kanserinden kurtuldu hem de sağlıklı bir akciğere kavuştu.

YATAKTAN HİÇ ÇIKAMAZ HALDEYDİ

Prof. Dr. Kutlu operasyonun detaylarını şöyle anlattı:

"Davut 2012 yılında akciğer kanseri tanısı ile ameliyat ettiğimiz bir hastamızdı. Ondan sonra hastalığı nüksetti. Uzun süre onkolojik tedavi aldı. Bu tedaviler hastalığını yavaşlattı ama geri döndürmedi maalesef. Ondan sonra solunum sıkıntısı git gide ilerledi. Çeşitli tedaviler düşünürken akciğer nakli gündeme geldi. Akciğer nakli açısından değerlendirmelerimizi yaptık. Akciğer nakline uygun olduğu ortaya çıkınca Davut, organ nakli listesine konuldu. Süreç böyle ilerledi ama bu arada Davut'un solunum yetmezliği çok ilerledi ameliyatından 3 gün önce destekleyici bir sisteme bağlanmak zorunda kaldı. Zaten son dönemde artık yataktan hiç çıkamıyordu. Nakil olduktan sonra çok yoğun fizik tedavi destekleri aldı. Günlük hayata katılması 3 ayını aldı. Şimdi çok iyi durumda ve ameliyattan sonra 5. ayının içinde."

"AKCİĞER NAKLİ AKCİĞER KANSERİ HASTALARININ KÜÇÜK BİR KISMINA YAPILABİLİYOR"

Davut Aktoprak'ın ender görülen bir akciğer kanseri türüne yakalandığını ve zaten akciğer kanserinde naklin ancak bazı kanser türlerinde yapılabildiğini söyleyen Prof. Dr. Cemal Asım Kutlu şunları söyledi:

"Akciğer nakli düşündüğümüzde yurt dışından deneyimli hocaların fikirlerini aldık. Onların istediği birtakım tetkikleri yaptık. Buradaki amaç şuydu, hastalık akciğerlerin dışında herhangi bir yerde olmasın ve bu ameliyatla bütün hastalık temizlenebilsin. Bunun başarılıp başarılmayacağı açısından bir tetkik yaptık. O tetkikler sonucunda da akciğer dışında herhangi bir şey bulamadık. Dolayısıyla böyle olunca nakil kararı verdik. Ama bütün bir akciğer kanseri grubuna baktığımızda bu çok küçük bir hasta grubu için ancak söz konusu olacak bir ameliyat."

"TÜRKİYE'DE İLK KEZ" 

Türkiye'de akciğer kanseri olan bir hastaya akciğer nakli operasyonunun ilk kez yapıldığını da anlatan Prof. Dr. Kutlu şunları açıkladı:

"Türkiye'de akciğer nakli sayıları henüz istediğimiz seviyeye gelmedi. Bir sürü hastalıktan dolayı çok çeşitli merkezler çeşitli ameliyatlar yaptılar ama akciğer kanseri henüz bu hastalık yelpazesi içinde yer bulamadı. Uygun hasta bulunması da o kadar kolay değil. Avusturya dünyanın sayılı iyi merkezlerinden biri. Davut oraya gitti, orada da tetkikleri yapıldı, orada da nakil olabilir mi diye araştırıldı ama sonunda biliyorsunuz ki donör akciğerler çok kıymetli herkes kendi vatandaşı için kullanıyor. Dolayısıyla bir yabancı ülkede ameliyat edilemeyeceği ortaya çıkınca Davut bey Türkiye'ye geldi ve organizasyon Türkiye'de yapıldı."

Ameliyattan sonra yeniden doğmuş gibi olduğunu söyleyen Davut Aktoprak, "Ameliyattan önce 2 sene kemoterapi gördüm bir fayda alamadım. Akciğerim bitmişti. Son olarak hocama yetiştim. Allah razı olsun ondan." dedi.