Türkiye, Yunanistan ile sorun yaşadığı Doğu Akdeniz'deki varlığını arttırmak için yeni bir adım attı. Daha önce Libya ile deniz yetki anlaşması imzalayan Türkiye, bu kez de Libya’da askeri üs kurmak üzere liman kiraladı.

Türkiye'nin Libya’nın Akdeniz kıyısında bulunan kenti Khums’da yer alan Khums Limanı’nı üskeri üs kurmak üzere 99 yıllığına kiraladığı öğrenildi. Liman Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kullanımına verilecek. TSK'nın limanda kuracağı askeri üs ile Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki egemenliğinin pekiştirilmesi, Türk karasularının denetiminin arttırılması ve ticari gemilerin güvenliğinin sağlanması hedefleniyor.

Edinilen bilgilere göre, limanda kurulacak askeri üsse Libya harekâtını başarıya ulaştıran Türk milli İHA/SİHA sistemleri ile hava savunma sistemleri konuşlandırılacak. 

TÜRK DEGS DUYURDU

Türkiye’nin Libya’daki üs kurma girişimi, Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi'nin  (TÜRK-DEGS) sosyal medya hesabından duyuruldu. İstanbul Topkapı Üniversitesi Öğretim Üyesi Müstafi Tümamiral Doç. Cihat Yaycı’nın başkanlığını yaptığı merkezin konuyla ilgili paylaşımında şu ifadelere yer verildi:

"Türkiye, Libya’da askeri üs kurmak için El Khums Limanı’nı 99 yıllığına kiraladı.

Türk Deniz Kuvvetleri ve Kara kuvvetlerine verilecek olan limanda Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) askeri üs kuracak.

Kiralanan liman ile birlikte Türk deniz yetki alanlarına karşı da önleyici savunma ve aynı zamanda da ticari gemilerin güvenliğini sağlayacak."

TÜRK SAVAŞ GEMİSİ VE FIRKATEYN 3 GÜN ÖNCE LİMANA GİTMİŞTİ

Türkiye’nin üs kurmak için kiraladığı limanın yakınlarında geçtiğimiz günlerde Türk savaş gemisi görülmüş, Türk Deniz Kuvvetleri’ne ait G sınıfı bir fırkateyn ile ona eşlik eden Sikorsky helikopterlerinin 13 Ağustos günü El Khums limanı yakınlarında olduğu bildirilmişti.

Öte yandan, Ankara ile Trablus arasındaki askeri işbirliğinin bir üst safhaya taşınması amacıyla Vatiye Askeri Hava Üssü’nün de Türkiye’nin kullanımına verilmesinin gündemde olduğu belirtildi. 

Editör: Yadigar Hanım