TÜRKİYE:

Kabine toplantısı sonrasında Erdoğan’dan açıklama

Kabine toplantısı sonrasında yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

• Türkiye ile BAE ilişkilerine yeni bir ivme kazandıran bu ziyaretin verimli neticeler doğuracağına inanıyorum. Ziyaretim sırasında farklı alanlarda imzaladığımız toplam 13 anlaşmayla ülkelerimiz arasındaki münasebetlerin ahdi temelini güçlendirdik. Önümüzdeki dönemde Körfez bölgesi başta olmak üzere Türkiye'nin gelişmesine, büyümesine katkı verecek ülkelerle yakın temasımızı daha da artıracağız.

• Dün önceliğimiz terördü, işsizlikti, istikrarsızlıktı. Bugün en büyük 10 ekonomiden biri olma yolundayız. Eski Türkiye ile bugünkü Türkiye fotoğraflarının doğru, vicdanlı, ahlaklı bir muhasebesini yapmak herkesin görevidir. Bugün artık siyasi, askeri, diplomatik ve ekonomik olarak bölgesinde söz sahibi bir Türkiye var. (@tcbestepe)

Akar, NATO Savunma Bakanları Toplantısı'na katıldı

Milli Savunma Bakanı Akar, NATO Karargahı'nda, Savunma Bakanları Toplantısı kapsamında düzenlenen oturumlara katıldı. İlk olarak “NATO Nükleer Planlama Grubu” oturumunda yer alan Akar, sonrasında "Avrupa'da Güvenlik Durumu ve Caydırıcılık-Savunma" ile "Külfet Paylaşımı, Kaynaklar ve Stratejik Konsept" konulu Kuzey Atlantik Konseyi (NAC) oturumlarına iştirak etti. Bakan Akar, oturumların ardından üye ülkelerin savunma bakanlarının katıldığı "aile fotoğrafı" çekiminde yer aldı. (@tcsavunma)

Akar İngiliz mevkidaşıyla görüştü

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, NATO Savunma Bakanları Toplantısı'na katılmak üzere geldiği NATO Karargahı'nda, ngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace ile ikili görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, ikili ve bölgesel savunma, güvenlik ile savunma sanayisinde iş birliği konularında görüş alışverişinde bulunuldu. (@tcsavunma)

Çavuşoğlu'nun Rusya-Ukrayna diplomasisi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimtro Kuleba ile telefonda görüştü. Çavuşoğlu, görüşmelerde krizin çözümü için diplomatik yolları bir kez daha yineledi. Çavuşoğlu, Lavrov görüşmesinde, Rusya-Ukrayna gerginliğiyle ilgili son gelişmeler ele alındı. Bakan Çavuşoğlu, sorunun çözümü için diplomatik girişimlerin önemine değindi. Bu çerçevede, Bakan Çavuşoğlu Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna arasındaki toplantılara ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu yineledi. (@TC_Disisleri)

Fatih, Karadeniz'deki 3. sondajına başladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Twitter'dan "yeni kuyu, yeni heyecan" başlığıyla paylaşım yaptı. Fatih sondaj gemisinin Sakarya sahsında Karadeniz'deki 3. arama sondajına başladığı bilgisini veren Dönmez, şimdi sıranın Karasu-1'de olduğunu kaydetti. Geminin deniz seviyesinden 5 bin metre derinde, 2,5 ay boyunca yeni müjdeler için arayışını sürdüreceğini aktaran Dönmez, "Milletimizin duası, yine en büyük güç kaynağımız" dedi. (TRT Haber)

Terör Gündemi

• Ağrı'da, terör örgütü PKK/KCK'ya düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 3 zanlı tutuklandı.

• Adana'da sosyal medyadan terör örgütü PKK propagandası yaptığı tespit edilen 3 kişi gözaltına alındı.

• Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı bölgelerine saldırı hazırlığında olan 13 PKK/YPG’li terörist etkisiz hale getirildi.

AVRUPA:

Biden ve Almanya Başbakanı Scholz görüştü

Görüşmeye dair Almanya hükümet sözcüsü açıklama yaptı. Açıklamaya göre Biden ve Scholz, Ukrayna'nın egemenliğine olan bağlılıklarını yineledi. İki lider, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırı riskinin devam ettiğini belirtti. (AA)

NATO'dan Rusya'ya diyalog çağrısı

Brüksel'deki NATO karargahında yapılan NATO Savunma Bakanları Toplantısı sırasında bakanların Ukrayna'daki durumla ilgili bildirisi yayımlandı. Bildiride, Rusya'nın askeri yığınağı hakkında derin endişe duyulduğu vurgulandı. Rusya'ya karşı caydırıcılığın yanında diyaloğa açık tavrın sürdürüleceğine değinilen bildiride, Rusya'nın eylemlerinin Avro-Atlantik güvenliğine tehdit teşkil ettiği, bu nedenle NATO'nun doğuda askeri varlığını güçlendirdiği hatırlatıldı. Bildiride, "Savunma ve caydırıcılığa yönelik duruşumuzu daha da kuvvetlendirmeye hazırız." ifadesine yer verildi. (TRT Haber)

NATO, Kremlin'in aksini iddia etmesinden bir gün sonra Rusya'nın Ukrayna sınırında askerlerini artırdığını duyurdu

NATO genel sekreteri, Rusya'nın Ukrayna sınırındaki asker varlığını güçlendiriyor gibi göründüğünü söyledi. NATO genel sekreteri, Rusya'nın tam tersini yaptığını söylemesinden bir gün sonra, Rusya'nın Ukrayna sınırındaki asker varlığını artırıyor göründüğünü söyledi. Jens Stoltenberg Çarşamba günü gazetecilere verdiği demeçte , "Şu ana kadar sahada herhangi bir gerilim azaltma görmedik. Aksine, Rusya'nın askeri yığınağına devam ettiği görülüyor." (msn)

Estonya istihbaratı, Rusya'nın Ukrayna'ya er yahut geç 'sınırlı' askeri saldırı başlatmasının 'muhtemel' olduğunu söyledi

Estonya Dış İstihbarat Teşkilatı başkanı Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna sınırına asker göndermeye devam ettiğini ve muhtemelen ülkeye "sınırlı" bir askeri saldırı başlatacağını söyledi. (Reuters)

Yunan Meclisi yeni silahlanma programını onayladı

Yunanistan Meclisi, Salı akşamı geç saatlerde deniz ve hava kuvvetleri için büyük bir silahlanma programını onayladı. Meclis Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, programın oy çokluğuyla kabul edildiği bildirildi. Karar uyarınca, Alman torpidoları, üç Fransız fırkateyni ve altı Fransız Rafale avcı-bombardıman uçağı alınacak. Atina, 2021 yılında bu uçaktan 18 adet sipariş vermiş, bunlardan altısı teslim edilmişti. Bu yeni silahlanma programının nedeni olarak, son dönemde NATO ortağı Türkiye ile gergin ilişkiler gösteriliyor. Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, Meclis'te yaptığı konuşmada, Ankara'nın Ege Denizi'nde adalar üzerindeki Yunan egemenliğini tehlikeye düşürdüğünü savundu. Miçotakis, "Bu saldırıyla tarih, uluslararası hukuk, anlaşmalar ve coğrafya tahrif ediliyor" dedi. (DW Türkçe)

Avrupa Kısa Kısa

• İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, Moskova'ya Ukrayna konusunda diyalog çağrısında bulunarak, komşu bir devlete karşı saldırganlık durumunda Rusya'nın bir parya devlet statüsüyle karşı karşıya kalacağı konusunda uyardı.

• Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Amerikan istihbaratının Ukrayna'nın "işgal" tahmininin doğru çıkmamasından dolayı utandığını söyledi.

• Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı telefon görüşmesinde Kiev ve Moskova ziyaretlerini ele aldı. Görüşmelerin ardından Alman hükümeti, Ukrayna çevresinde askeri bir tırmanış riskinin devam ettiğini kaydetti.

• Volodymyr Zelensky, "Rus propagandasına karşı" Ukrayna medyasının Donbass sakinleri arasındaki etkisini güçlendirme çağrısında bulundu.

• İsveç hükümeti NATO'ya katılmama niyetini yineledi. İlgili veriler ülkenin dış politika deklarasyonundan alınmıştır.

• NATO savunma bakanları Romanya'da yeni bir ittifak savaş grubu kurmaya karar verdiler. "Bakanlar, başta Romanya olmak üzere doğu ve güneydoğu kesimlerinde yeni savaş gruplarının konuşlandırılması da dahil olmak üzere yeni seçenekleri değerlendirmeye karar verdiler."

• AB, hukukun üstünlüğünü ihlal ettikleri için Polonya ve Macaristan'a sübvansiyonları kesebilir.

• Rus kuvvetlerinin Ukrayna sınırından çekilmesi olumlu bir sinyal olabilir, ancak Berlin'in henüz bunu doğrulaması yok. Bu açıklama, Alman Kabinesinin resmi temsilcisi Steffen Hebestreit tarafından yapıldı.

• G7 dışişleri bakanları bu hafta Almanya'da acil bir toplantı planlıyorlar.

• İsveç hükümeti NATO'ya katılmama niyetini yineledi. İlgili veriler ülkenin dış politika deklarasyonundan alınmıştır.

Dünya Medyası

Foreign Affairs: Putin ile Nasıl Anlaşma Yapılır? ABD'nin eski Rusya Büyükelçisi McFaul: Batı, Rusya'yı sakinleştirmek istiyorsa Rusya'nın Avrupa'daki çıkarlarını göz önünde bulundurmalıdır.

Parlamento listesi (Çek Cumhuriyeti): Amerika Birleşik Devletleri'nin içine düştüğü bir tuzak. Profesör Krejci ve "Rus işgali" Çek siyaset bilimci Krejci, ABD'nin Ukrayna yüzünden propagandasının tuzağına düştüğünü söyledi.

News Thump (İngiltere): Liz Truss bir daha gelmezse Rusya Ukrayna'dan askerlerini çekiyor. Hiciv portalı News Thump'a göre, mesele şu ki Ruslar artık Liz Truss ile tanışmak istemiyorlar.

Al-Quds, (Büyük Britanya): Batı neden Rusya'yı kendi tarafına çekemedi? Rusya şu anda Doğu Avrupa'ya yeni bir askeri gerçeklik dayatarak NATO'yu zor durumda bırakıyor. Bu durum zamanla muhtemelen Romanya, Bulgaristan ve Polonya'yı etkileyecektir.

The Telegraph (İngiltere): Putin Ukrayna'da zafere yakın Hiçbir yaptırım hesaplarını değiştirmeyecek. Ve piyasalar, Batı'nın Kremlin'in şartlarına göre "satacağına" bahse giriyor.

Onet (Polonya): Ukrayna şimdiden kan kaybediyor - finansal olarak Şimdi Ukraynalılar en çok askeri "tehdit" için değil, milyarlarca dolar olarak tahmin edilen devasa hasar hakkında endişeleniyorlar.

La Repubblica, (İtalya): Özel jetler ve charter uçuşları: oligarklar ve milletvekilleri Kiev'den nasıl kaçıyor.

Yle (Finlandiya): Odessa'daki yeni evliler Rus işgalinden korkuyor, ancak Karadeniz liman kentinin sakinleri arasında Rusya'ya sempati duyanlar var.

Handelsblatt (Almanya): "Ne yapacağımızı biliyoruz" - Olaf Scholz Kiev'de belirli açıklamalardan kaçındı.

The Telegraph: İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, Vladimir Putin'in Ukrayna krizini aylarca uzatabileceğini söyledi.

ABC News: ABC News okuyucuları ABD Başkanı Joe Biden'in Ruslara yaptığı çağrıdan hayal kırıklığına uğradı, Netizenler, Washington'un Rusya'nın Ukrayna'yı işgal ettiği iddiasıyla ilgili durumu kasten şişirdiğini vurguladı.

Nevs Week: Venezüella Devlet Başkanı Nicolás Maduro, Moskova'nın bir sonraki başbakan yardımcısının bir sonraki ziyareti sırasında Nikaragua ve Küba'ya yaptığı ziyaretin ardından ülkesinin Rusya ile askeri bağlarının derinleştiğini ilan etti.

Military Times: NATO, Rusya'yı caydırmak için Doğu Avrupa'da yeni savaş grupları kurmayı düşünüyor

Global Times: Ukrayna'nın 'istila' günü barışçıl bir şekilde geçiyor, 'savaş yutturmacasına' meydan okuyor. Kremlin, durumu yönetmede soğukkanlılık ve sertlik gösteriyor

Global Times: Dünya 16 Şubat 2022'den çok şey öğrenebilir. 16 Şubat Çarşamba, ABD istihbarat teşkilatları tarafından "Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmeyi planladığı" "hesaplanan" tarihti. ABD Başkanı Joe Biden, resmi olarak AB ve NATO'yu bilgilendirmişti. Ancak olanlar, ABD'nin koreografisini çizdiği oyun kitabına aykırıydı.

Global Times: Savaşa aç ABD, Çin'in Darwin'e müttefikleri bir araya getirme, iç dikkati başka yöne çekme tehdidini abartıyor.

Global Times: ABD'nin Ukrayna'daki savaş çığırtkanlığı sadece savaş zamanı vurgunculuk içindir. ABD'nin Çarşamba gününün Rusya'nın Ukrayna'ya karşı bir askeri harekât tarihi olacağına dair tahminleri, yayınlandığı an itibariyle gerçekleşmedi, ancak bu, ABD'nin bölgesel gerilimleri daha da alevlendirmeyi amaçlayan savaşla ilgili uyarılar yayınlamasını engellemiyor gibi görünüyor.

Rg.ru: Dünya ekonomisi en hafif tabirle alışılmışın dışında bir dönemden geçiyor: Kırk yıldır gelişmiş ülkelerde bu kadar yüksek enflasyon görülmedi. Daha önceki dünya merkez bankaları, fiyat şoklarına faiz oranlarını yükselterek yanıt verdiyse, o zaman şimdilik onları tarihsel olarak düşük seviyelerde tutuyorlar.

National İnterest: Biden Boom veya Büstü? 2022 ABD Ekonomisinin Puanlanması. Geçen yılki güçlü ekonomik performans, gelecekteki ekonomik refahın bedeli ne oldu?

National İnterest: İslam Devleti Yenilmedi, Amerika Birleşik Devletleri KÖTÜ Biden yönetimi, terörle mücadelenin sadece askeri bir sorun olmaması gerektiğini söylemekte haklı. Mozambik'te Biden parasını ağzının olduğu yere koyma fırsatına sahip.

National İnterest: İran Biden'ın Normale Dönmesinden Yararlanıyor. Amerikalılar, Biden'ın İran'ın yasadışı ticaretinin çoğalmasına ve terörizme verdiği desteğe ne ölçüde göz yummaya istekli olduğunu sorgulamalı.

ORTADOĞU

Terör örgütü SDG El-Sınaa cezaevi olaylarından sonra komando güçlerinin yapısını iptal etti

Terör örgütü Suriye Demokratik güçleri (SDG), IŞİD örgütünün Haseke kentinde Guvayran mahallesinde ki El-Sınaa cezaevine yönelik saldırısından birkaç hafta sonra kendisine bağlı Komando güçlerini iptal ederek tüm unsurları terörle mücadele bünyesinde birleştirdi. Kaynak, yeni tedbirler arasında "bu güçlerin yeniden yapılandırılması ve Suriye'nin kuzey doğusunda dağıtım mekanizmasının değiştirilmesinin yanı sıra düzenleme, karargahlar ve kışlaların değiştirilmesi" olduğunu sözlerine ekledi. Kaynak, bu askeri değişikliklerin IŞİD örgütünün El-Sınaa cezaevine yönelik saldırısından ve terörle mücadele güçlerinin durumu gerekli esneklik ve hızla kontrol altına almada büyük bir zafiyetin ortaya çıkmasının ardından geldiğini açıkladı. (syria.tv)

ABD savaş uçakları, Suriye'nin doğusunda Rus uçaklarına engelleme yaptı

Olayla ilgili doğrudan bilgisi olan iki ABD'li yetkiliye göre, Salı günü Rusların koalisyonla sınırlı hava sahasına uçtuğu sırada Suriye'nin doğusunda ABD savaş uçakları ve diğer koalisyon uçakları üç Rus uçağına eşlik etti. Bir Rus kargo uçağı, iki Tu-22 Backfire bombacısı eşliğinde, ABD tarafından yönetilen koalisyona bölgede hareket ettikleri konusunda yeterli önceden bildirimde bulunmadan, Irak üzerinden sözde Doğu Suriye Güvenlik Bölgesi'ne uçtu. Yetkililer, ABD'nin Rusları daha önceden haber vermesi gerektiği konusunda uyardığında, Rusların devam ettiklerini söyledi. Bu, ABD F-16'larının ve koalisyon uçaklarının, Ruslar bölgeyi terk edene kadar kısa bir süre onlarla birlikte uçmasına neden oldu. Çatışma giderme süreci normal bir prosedürdür, ancak genellikle daha fazla uyarı ile yapılır. (edition)

İran ‘iyi bir anlaşma için’ yaptırımların kaldırılması ve güvence verilmesinde ısrarcı

İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Ali Şamhani, Viyana’daki ‘nükleer müzakerelerin’ başarılı olmasını, İran’a güvence verilmesi ve yaptırımların kaldırılması şartına bağladı. İsrailli heyetin Viyana’ya yaptığı ziyaret, anlaşmanın engellenmesine yönelik bir girişim olarak değerlendirildi. Ali Şamhani Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, ‘’ İran’a güvence verilmesi ve yaptırımların kaldırılacağından emin olmamız, iyi bir anlaşmanın olmazsa olmaz şartlarındandır. Yaptırımların gerçekçi bir şekilde kaldırılması, İran’ın güvenilir ve kalıcı bir şekilde ekonomik çıkarlarına ulaşabilmesi anlamına gelir’’ ifadesini kullandı.(Şarkul Avsat)

Suriye Kısa Kısa

• Rusya'nın Suriye kıyılarındaki tatbikatları NATO ile tırmandırmada ilk değil. ABD ve İsrail iki gün önce Akdeniz'de Humaymım'ı vurmayı simüle eden tatbikatlar gerçekleştirdiler. Ruslar, 20 gün önce ABD'nin Haseke'de zırhlı araçlarla saldırı uygulamayı simüle eden tatbikatlarıyla eş zamanlı olarak, Kamışlı havaalanında Suriye'de Amerikan üslerini saldırıyı simüle eden tatbikatlar uyguladılar.

• Rus uçakları uluslararası koalisyona önceden bildirimde bulunmadan Suriye'nin kuzey ve doğusunda "güvenlik bölgesi" üzerinde uçuyor.

• Suriye rejim güçleri kuzey Idlib kırsalındaki Termanin kasabasının çevresini bombaladı

• El-Amşat grubunun ihlallerini soruşturan üçlü komisyon, Süleyman Şah grubu komutanı Muhammed El-Casim (Ebu Amşe lakaplı) ve Suriye Milli ordusuna bağlı grupta diğer bazı yöneticileri kan akışından ve savaştan kaçınmak ve fitneyi önlemek için görevden almaya karar verdi..

• Esad güçleri, İdlib'in Suriye kırsalındaki El-Fatirah köyünü ağır toplarla bombaladı.

• Esad Rejimi İdlib’in Al-Dana Kasabasında bir yakıt tankını vurdu.

• Suriye'de Esad rejimi ve destekçisi İran'ın kontrolündeki grupların, Halep ilinin batısındaki akaryakıt deposuna düzenlediği saldırıda 4 sivil hayatını kaybetti, 1 sivil yaralandı.

• SOHR kaynakları, bir adamın Rif Dimashq'taki Al-Nabak şehri ile Al-Naseriyah kasabası arasındaki yolda bir tarım arazisinin eteklerinde ölü bulunduğunu ve terk edildiğini bildirdi. Kaynaklara göre, ölen kişinin Milli Savunma Kuvvetleri mensubu olduğu ve 15 Şubat Perşembe günü öldürüldüğü öğrenildi. Bu arada, ölünün yerinin öğrenilmesi üzerine NDF üyeleri o bölgeye konuşlandırıldı.

AFRİKA:

Burkina Faso cuntası cumhurbaşkanı olarak yemin etti

Burkina Faso'nun cunta lideri Yarbay Paul Henri Sandaogo Damiba, isyancı askerlerin bir darbeyle Batı Afrika ülkesinin kontrolünü ele geçirmesinden bir aydan kısa bir süre sonra Çarşamba günü cumhurbaşkanı olarak yemin etti. Halka açık olmayan tören, anayasa mahkemesinde yapıldı. Damiba, savaşın parçaladığı ülkeyi, binlerce kişiyi öldüren ve 1,5 milyondan fazla insanı yerinden eden terör örgütü El Kaide ve IŞİD savaşçılarıyla bağlantılı artan şiddetten koruma sözü vererek iktidarı ele geçirdi.(AFP)

Tigray isyancıları Etiyopya savaşında kadınlara ve kızlara toplu tecavüz etti

Uluslararası Af Örgütü Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Tigrayan savaşçılarının geçen yıl Etiyopya'nın Amhara bölgesindeki iki kasabada kasten sivilleri öldürdüğünü ve düzinelerce kadına ve reşit olmayan kıza toplu tecavüz ettiğini söyledi. Hak gözlemcisi, Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'nden (TPLF) isyancıların kontrolü ele geçirmesinin ardından Ağustos ve Eylül aylarında Chenna ve Kobo'da yaşanan vahşetlerin bir resmini çizmek için bazıları 14 yaşında olan 30 tecavüz mağduru ve diğer şiddet mağdurlarıyla görüştü.(Africa News)

Cihatçılar Mogadişu'da çok sayıda polis karakoluna ve güvenlik kontrol noktasına saldırdı

Yetkililer ve militanlar, Al Shabaab militanlarının Çarşamba günü erken saatlerde Somali'nin başkenti Mogadişu'da çok sayıda polis karakoluna ve güvenlik kontrol noktasına saldırdığını, bunun ulus çok gecikmeli bir cumhurbaşkanlığı seçimine hazırlanırken bir güç gösterisi olduğunu söyledi.(Reuters)

Hamideti ve Salva Kiir, muhalif silahlı grupların Güney Sudan ordusuna katılması dosyasını görüştü

Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit, Sudan Egemenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Muhammed Hamdan Daklu (Hamideti) ile iki ülke ilişkilerini ve Güney Sudan’daki barış sürecinin gidişatını görüştü. Güney Sudan’da barış anlaşmasının uygulanmasından sorumlu Yüksek Komitenin Başkanı Hamideti dün Güney Sudan’ı ziyaret etti. Hamideti’ye yaptığı ziyarette Sudan Savunma Bakanı Yasin İbrahim Yasin, Askeri İstihbarat Dairesi Başkanı Muhammed Ali Ahmed Sabir eşlik etti. Cuba Havalimanı’na indikten sonra basına açıklamalarda bulunan Hamideti, “Ülkemizin karşılaştığı sorunlara rağmen barış anlaşmasının garantörleri olmamız dolayısıyla Güney Sudan’daki tüm gelişmeleri takip ediyoruz” dedi.(Şarkul Avsat)

ASYA/PASİFİK:

ABD:

ABD Kısa Kısa

• ABD basın servisi başkanı Ned Price, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin olmamasının, Batı basınında bu konuda yayınlanan Amerikan istihbaratının yanlış olduğu anlamına gelmediğini söyledi.

• ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price, ABD'nin kurallara dayalı bir dünya düzeninin ilkeleri hakkında Moskova'da Vladimir Putin ile görüşmesi için Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'ya güvendiğini söyledi.

• ABD, Rusya'nın Ukrayna yakınlarındaki silahlı kuvvetlerinin sayısını 7 bin kişi artırdığını iddia ediyor. ABD'li bir yetkili, ABD başkan yardımcısının Münih'te Rusya'ya karşı olası yeni ekonomik yaptırımları, Ukrayna'ya desteği ve NATO'nun attığı adımları tartışacağını söyledi.

• Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jen Psaki, ABD'nin Avrupa'daki Amerikan güvenlik endişelerine yönelik Rusya tarafından henüz bir yanıt almadığını ve bunu dört gözle beklediğini söyledi.

• Jen Psaki, ABD makamlarının Rus liderliğine bir dizi yaptırım uygulama olasılığını düşündüklerini söyledi. Beyaz Saray basın sekreteri, bu tür önlemlerin tam olarak ne olabileceğini belirtmedi.(@RusenPress)

ABD: Çin'e karşı yeni ticaret araçlarına ihtiyaç var

ABD Ticaret Temsilciliği (USTR), Çin'in Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarıyla uyumluluğuna ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı yıllık raporunu yayımladı. Raporda, Çin'in devlet odaklı piyasa dışı politika ve uygulamalarının zamanla arttığı ve Amerikan şirketleri ile çalışanlarına zarar verdiği açıklandı. Pekin yönetiminin sanayi politikasında hedeflerine ulaşmak için çok sayıda haksız, piyasa dışı ve çarpık ticaret taktiği kullandığı belirtilen raporda, Çin'in DTÖ üyeliğinde 20 yılı geride bırakmasına rağmen diğer üyelerin beklentilerinin aksine ekonomi ve ticarette hala devlet odaklı, piyasa dışı bir yaklaşımı benimsediği bilgisi paylaşıldı. (TRT Haber)

ABD’den Rusya’nın Olası Siber Saldırılarına Karşı Uyarı

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) ve Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Dairesi’nden (CISA) ilgili birimlere iletilen ortak mesajda, 2020 yılı Ocak ayından bu yıl Şubat ayına kadar geçen süre içinde ABD’nin savunma sektörünün Rusya’nın siber saldırılarının hedefinde olduğunun gözlemlendiği belirtildi. Mesajda, “Devam eden bu saldırılar sonucunda hassas ve özel bilgilerin yanı sıra sözleşmeli savunma personeline ait bilgilere ve ihracat kontrolu altındaki teknolojilere ulaştılar. Ele geçirilen bilgiler, ABD’nin silah platformu geliştirme ve asker konuşlandırma tarihleriyle ilgili önemli ayrıntılar da içeriyor” denildi. (VOA)

‘‘Rusya’nın Soykırım İddiası Kaygılandırıyor’’

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Rusya’nın Ukrayna’nın Donbass bölgesindeki çatışmalarla ilgili yalan iddialar yaydığını, bunlar arasında soykırım, kitle mezarları ve kimyasal silah üretimi iddialarının olduğunu belirtti. Price Rusya’nın bunları Ukrayna’yı işgal bahanesi olarak kullanabileceğine dikkat çekti. Price, Washington’un henüz Rusya’nın askerlerini Ukrayna sınırından geri çektiğine dair işaret görmediğini belirtti. Sözcü ‘‘Olası bir Rusya işgaline dair kaygılar azalmadı ve aksine Rus güçleri savaş konumunu alıyor’’ dedi. Price Dışişleri Bakanlığı’nın günlük basın toplantısında Ruslar’ın kontrol ettiği bölgelerde Ukrayna ordusu tarafından öldürülen sivillerin toplu mezarlarının bulunduğu ve ABD ile Ukrayna’nın kimyasal silah geliştirdiği iddialarının Rusya tarafından yayıldığını belirtti. (VOA)

Beyaz Saray: Rusya, Ukrayna sınırına 7 bin asker daha gönderdi

ABD’li üst düzey bir yetkili, Rusya’nın Ukrayna sınırındaki bazı askerleri geri çektiği yönündeki açıklamasının gerçeği yansıtmadığını öne sürerek, Moskova’nın sınıra 7 bin civarında asker daha gönderdiğini bildirdi. İsminin açıklanmasını istemeyen yetkili, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin diplomasiye açık olduğunu söylese de, gizli olarak savaş için hazırlık yaptıklarını iddia etti. (Şarkul Avsat)

RUSYA:

Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi: Batılı liderler, Rusya'nın kimseyi tehdit etmediğini anlamalı

Rusya Güvenlik Konseyi Sekreter Yardımcısı Mihail Popov, Rossiyskaya Gazeta’ya demecinde ABD'nin Rusya'ya yönelik tehdidi kalıcı hale getirmek için Avrupa'da 60 bin asker, 200 tank ve 150 savaş uçağından oluşan önemli bir yığınak oluşturduğunu söyledi. Popov, “Rusya'ya karşı "hibrit savaş" konsepti çerçevesinde özenle planlanmış karmaşık bir bilgi operasyonu yürütülüyor. Pentagon, 2014'ten bu yana, her yıl 4-5 milyar dolar harcayan Avrupa'da Rus karşıtı bir Saldırganlığın Önlenmesi programını uyguluyor.” (Rg.ru)

Rusya, NATO Genel Sekreterinin açıklamalarını artık ciddiye almıyor

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova Çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında, Moskova'nın Norveç merkez bankası başkanlığına atanan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in açıklamalarını artık ciddiye almayacağını söyledi. Açıklamaları, Stoltenberg'in NATO'nun kapılarının Ukrayna'ya açık kalacağı yönündeki açıklamasına yanıt olarak yaptı. Maria Zakharova, ABD ve NATO ile güvenlik garantileri konusunda yapıcı görüşmelerin devam etmesini umduğunu söyledi. (TASS)

Rus güvenlik yetkilisi, Donbass'taki herhangi bir provokasyondan Avrupa'nın sorumlu olduğunu söyledi

Rusya Güvenlik Konseyi sekreter yardımcısı Mikhail Popov, Amerikalıların hayali bir Rus tehdidi bahanesiyle NATO üye ülkelerinden Kiev'e silah ve mühimmat tedarikini önemli ölçüde artırmasını talep ettiğini kaydetti. Mikhail Popov, Kiev'in kendi kendini ilan eden Donetsk ve Lugansk'a karşı gerçekleştirme olasılığının yüksek olduğu potansiyel provokasyonların sorumluluğunu Avrupa’nın üstleneceklerini söyledi. (tass)

Rusya Devlet Başkanı Putin, Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko ile 18 Şubat'ta Moskova'da görüşecek

Ukrayna durumunu görüşmek üzere bir araya geleceği Münih Güvenlik Konferansı ile aynı zamana denk geliyor.(Middle East News)

Rusya Kısa Kısa

• Maria Zakharova, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal edeceği iddiasıyla ilgili bilgi sahibi olduğundan söz eden çok sayıda ABD'li yetkilinin açıklamalarını ayıp olarak nitelendirdi.

• Putin, Rusya Federasyonu'nun Brezilya'da küçük ve yüzer olanlar da dahil olmak üzere yeni nükleer güç ünitelerinin inşasına katılmaya hazır olduğunu söyledi.

• Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Ukrayna’nın söz konusu siber saldırıların Rusya kaynaklı olabileceğini öne sürmesinin ardından yaptığı açıklamada, “Hiçbir şey bilmiyoruz. Beklendiği gibi, Ukrayna her şey için Rusya’yı suçlamaya devam ediyor. Rusya’nın herhangi bir DDOS (Dağıtık Hizmet Engelleme) saldırısıyla ilgisi yok” dedi.

• Dmitri Peskov: Avrupa’da gerilimi tırmandıran, Ukrayna birliklerinin çatışma hattı yakınlarına yığılmış olmasıdır ve Donbass’ta güç kullanılması ihtimaline işaret eden tüm emarelerdir. Gerilimi tırmandıran bir diğer şey, ABD’nin, yakında savaş çıkacağına dair açıklamalarıdır.

• Belarus Dışişleri Bakanı Vladimir Makei, ortak tatbikatların bitiminden sonra tüm Rus askeri ve teçhizatının cumhuriyetten ayrılacağını söyledi.

Editör: TE Bilişim