Uçakla seyahat ederken eşyalarınızı taşımanız için iki yol vardır. El bagajı, diğer adıyla kabin bagajı ve kayıtlı bagaj. Kayıtlı bagajda taşıyacağınız eşyalar uçak altına gider ve belirli bir kilo sınırı vardır.

El bagajınızı ise yanınızda koltuğunuza kadar getirirsiniz ve başınızın üstünde bulunan kabinlere yerleştirirsiniz. Her hava yolu firmasının baş üstü kabin boyutları farklı olsa da bu fark minimum boyuttadır. Genelde el bagajı için ideal olan boyut 55x40x20 santimetredir. Buna göre otobüs bileti alarak yapacağınız otobüs yolculuklarında kurallar çok daha esnektir. Detaylı bilgileri Bilet.com resmi adresinden kontrol edebilirsiniz.

El bagajında dizüstü bilgisayar, kulaklık, tablet, fotoğraf makinesi gibi teknolojik eşyalar, kutusundan çıkarılmamış bir şekilde ilaçlar, kozmetik ürünler, kıyafetler, kibrit ya da çakmak, katlanır tekerlekli sandalyeler, pil, şarj aleti, powerbank ve taşınabilir tıbbi cihazlar taşınabilir.

El bagajında taşınacak eşyalar görevliler tarafından kontrol edilir ve kayıt altına alınırlar. Her hava yolu firmasının el bagajı kuralları farklıdır bu nedenle seyahat öncesinde bilgi alarak hazırlıklı gitmekte fayda vardır. Aksi takdirde eşyalarınıza havalimanı görevlileri tarafından el konulabilir.

Uçak Yolculuğunda El Bagajında Neler Yasak?

Uçak yolculuğunda kabin kuralları hava yolu firmalarına göre değişiklik gösterse de yasaklar temel olarak aynıdır. El bagajında taşınacak eşyalar sıvı ise bu sıvıların paketinin 100 ml’yi geçmemesi gerekir. Toplamda ise 1 litreden daha az sıvı taşınabilir. Uçak bileti alırken bu gibi detayları dikkate almalı ve ayrıntıları okumalısınız.

Yolcular için tehlike oluşturabilecek zarar verici kesici, delici, yanıcı aletler el bagajında taşınamaz. Elektroşok, biber gazı ve silahlar da el bagajında taşınması yasak olan eşyalara dahildir. El bagajında ilaç taşımak için ilaçların kutusundan çıkmamış olması gerekir. Kırmızı reçeteli ilaçların reçeteleri de yolcunun yanında bulunmalıdır. Taşınamayan tüm tıbbi cihazların el bagajında taşınması yasaktır.

Katlanamayan tekerlekli sandalyeler ve akülü hareket aletleri el bagajında taşımak için kabul edilmez. Çoğu hava yolu firması için genel geçer kurallar bu şekilde olsa da bazı zorunlu durumlarda firmalar istisna yapabilirler.

İstisna koşullar için hava yolu firmalarının müşteri hizmetleri ile iletişime geçebilirsiniz. Yolculuk öncesinde sorun yaşamamak için seyahat edeceğiniz firmanın kurallarını araştırmanız ve bagajlarınızı buna göre hazırlamanız yararınıza olacaktır. Bilet.com adresi sizler için güvenceli seyahat ve etkinlik gibi hizmetler sunmaktadır.

Editör: İsmail Türk