İsveç’in NATO üyeliğine yönelik görüşmeler Vilnius Zirvesi öncesinde sonuçlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg arasında yapılan üçlü görüşmede taraflar, altı maddelik bir bildiri üzerinde anlaştı.

Üçlü toplantıda, İsveç, Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecine güçlü destek taahhüdünde bulunurken, Türkiye ise İsveç’in katılım protokolünü mümkün olan en kısa sürede TBMM’ye sevk etmeyi ve onaylanmasını sağlamayı kabul etti.

Bildiriye göre, Türkiye ile İsveç arasında ekonomik işbirliğinin arttırılmasına karar verilirken, İsveç'in AB-Türkiye Gümrük Birliği’nin modernizasyonu ve vize serbestisi de dahil olmak üzere, Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinin yeniden canlandırılmasına yönelik çabalarını aktif bir şekilde destekleyeceği öğrenildi.

Türkiye'nin ise İsveç’in Katılım Protokolü'nü Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne ileterek, onaylanmasını sağlamak için Meclis ile yakın işbirliği içinde çalışacağı bildirildi.

TERÖRLE MÜCADELE KOORDİNATÖRÜ ATANDI

Toplantıda, NATO tarihinde ilke imza atıldı ve terörle mücadele koordinatörü atanması kararı alındı. Koordinatör, Genel Sekreter’in özel temsilcisi olarak görev yapacak. 

Bildiride vurgulanan yol haritasına göre, Üçlü Daimi Mekanizma çalışmalarını sürdürecek ve her yıl bakanlar düzeyinde toplantı yapılarak, ikili güvenlik mutabakatı çerçevesinde işbirliğine devam edilecek. Terörizmle mücadele konusunda yol haritası sunacak olan İsveç, toplantıda da YPG/PYD’ye ve FETÖ’ye destek vermeyeceğini yineledi.

Bildiride, İsveç'in üçlü muhtırada yer alan vurgular bağlamında anayasasını değiştirerek, yasalarında da  değişikliğe gittiği, PKK’ya karşı mücadele işbirliğini genişlettiği ve Türkiye’ye silah ihracatını yeniden başlattığı kaydedildi.

SÜREÇ FİNLANDİYA'DAKİ GİBİ İŞLEYECEK

Onay süreci Türkiye'nin İsveç’in NATO üyeliğine vize vermesinin ardından Finlandiya’daki gibi işleyecek. İsveç’in NATO’ya katılımına ilişkin protokol, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Meclis Başkanlığı'na sunulacak  ve protokolün onaylanmasına ilişkin yasa teklifi, Dışişleri Komisyonu'na sevk edilecek. Teklif, komisyonda kabul edildikten sonra Genel Kurul gündemine getirilecek. Teklifin Genel Kurul’da kabul edilerek, Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından, İsveç’in NATO üyeliğine  onay süreci tamamlanmış olacak.

Teklifin önümüzdeki hafta sonuna kadar Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilmesi bekleniyor.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, ülkesinin NATO’ya katılımına yönelik mutabakatın ardından yaptığı ilk açıklamada mutluluğunu dile getirdib Kristersson, “İsveç’in NATO’ya resmen kabulüne yönelik bugün çok büyük bir adım attık. Bu İsveç için çok güzel bir gündü” dedi.

Editör: Yadigar Hanım