Bahçeli'yi eleştiren Ümit Özdağ'a MHP hakaret yağdırdı Bahçeli'yi eleştiren Ümit Özdağ'a MHP hakaret yağdırdı

Turkey Recap, 2024 yılında Türkiye’yi bekleyen gelişmeleri 21 uzmanla değerlendirdi.

İç ve dış politika, ekonomi ve dünya gündeminde neler olacak?

Turkey Recap’in konuklarından MetroPOLL Araştırma’nın Kurucusu ve Yöneticisi Özer Sencar, mart ayında yapılacak yerel seçimlerin siyasetin geleceğini belirleyeceğini söyledi. Sencar, CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı tekrar kazanması halinde, 2028’de Cumhurbaşkanı olma şansının çok yüksek olduğunu belirtti.

Sencar, “İmamoğlu, İstanbul’u alırsa, 2028’deki başkanlık yarışını da büyük olasılıkla kazanır ve önümüzdeki 20 yılın lideri belli olurdedi.

Sencar, tersi durumda ise Erdoğan’ın hayatı boyunca Cumhurbaşkanı kalmaya devam edeceğini ve pek çok siyasi aktörün sahneden silineceğini ifade etti. Sencar, ayrıca DEM Parti’nin yerel seçimlerde önemli bir rol oynayacağını, etkili adaylar ve güçlü bir kampanya ile CHP’nin birçok belediyeyi kaybedebileceğini dile getirdi.

Sencar, “AKP, CHP, MHP ve DEM Parti oylarında önemli bir farklılık yok. İYİ Parti’de ise ciddi bir düşüş bekleniyor” diye konuştu.

Rawest Araştırma Direktörü Roj Girasun ise, genel seçimlerde muhalefetin adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Erdoğan’ı İstanbul’da 4 puan geride bıraktığını hatırlatarak, “İstanbul’da 2019 seçimlerinin koşullarıyla değil, yeni bir denklemle karşı karşıyayız. Zayıflamış ve oy kaybetmiş bir iktidar var karşımızda; yerel ittifakın sahibi bir CHP var yanımızda. Bir de iktidarın karşısında daha net ve bloklaşmış bir seçmen kitlesi var” dedi.

Girasun, yerel seçimlerle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

“İstanbul’da yüzde 53’lük bir havuz var bir tarafta, yüzde 47’lik bir havuz var diğer tarafta. Bu yüzde 53’ün ne kadarını İmamoğlu alacak, bunu muhalif partilerin duruşu ve adayları belirleyecek. DEM aday gösterecek mi, gösterirse nasıl bir aday olacak? Sadece aday göstermekle yetinmeyecek mi, yoksa güçlü ve net bir siyasi kampanya da yapacak mı? İYİ Parti’nin adayı kim olacak, nasıl bir profil çizecek, Millet İttifakı’ndan oy almayı mı hedefleyecek, yoksa daha önce CHP’ye oy vermiş seçmenlere mi hitap edecek? Saadet, Gelecek, DEVA partileri AKP’den ne kadar oy koparacak? AKP’nin adayı kim olacak? Bu kadar belirsizlik varken, DEM Parti ve İYİ Parti’nin desteği olmasa bile İmamoğlu’nun İstanbul’u alabileceğini söyleyebiliriz. Rakamlara baktığımızda DEM ve İYİ’nin oyları olmadan İmamoğlu’nun kaybedeceği kesin ama yerel seçimlerde durum farklı. DEM Parti, eğer “tavşan aday” çıkarırsa, seçmenin önemli bir kısmı CHP’ye oy verebilir. Bunun yanı sıra CHP’nin tavrı da etkili olacak. Mesela, Selahattin Demirtaş’ın babası vefat etti ve cenazeye katılamadı, İmamoğlu ise taziye mesajı yayınlamaktan kaçındı. Bu eleştiriliyor. Herkes biliyor ki, İmamoğlu seçimi Kürtler sayesinde kazandı. Bu kadar insani bir durumda bile açıklama yapmaktan çekinen, son seçimlerde İYİ Parti ile birlikte görünen bir ismin Kürtlerden oy alması zor olacaktır.”

Kaynak: Haber merkezi