Adalet Bakanlığı tarafından paylaşılan video ile ikinci el araç satışlarında zorunlu hale getirilen güvenli ödeme sisteminin işleyici adım adım anlatıldı. 

İkinci el araç satışı düzenlemesinin bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla, ikinci el satışında yeni dönem başladı. Düzenlemeyle birlikte gelen yeniliklerden birisi de zorunlu güvenli ödeme sistemi oldu. 

GÜVENLİ ÖDEME SİSTEMİ NEDİR, NASIL ÇALIŞIYOR?

Peki, zorunlu güvenli ödeme sistemi nedir, nasıl çalışıyor? 

Adalet Bakanlığı, bu sistemle ilgili Twitter hesabından bir video paylaştı. Videoda sistem anlatıldı. Güvenli ödeme sisteminin başta araç satışı olmak üzere iş yeri devir, marka devir, gayrimenkul satış vaadi sözleşmeleri gibi işlemlerde uygulanmasının sağlanacağı belirtildi.

Araç satışında paranın transfer edilmesi ve satışın tamamlanması sürecinin dolandırıcılar açısından uygun ortam oluşturabildiği belirtilerek yeni platform ile güven unsurunun ön planda olduğu ifade edildi. 

ADIM ADIM İŞLEMLER

Alıcı ve satıcı anlaştıktan sonra satıcı bilgilerini uygulamaya giriş yaparak tanımlayacak. Başvuru sonucunda oluşturulan özel kod alıcı ve satıcıya gönderilecek. Alıcı da uygulamaya bilgilerini eksiksiz olarak girecek. Bilgi girme işleminden sonra alıcı parayı sistemin oluşturduğu tarafsız (emanet) hesapa aktaracak. Satış sözleşmesinin imzalanması ve noterlikte tahsilat işlemi sonrasında satışın tamamlandığı noter tarafından uygulamaya bildirilecek. Böylece para hesaba geçecek. Satış işlemi bir nedenden dolayı gerçekleştirilemezse başvuru uygulama üzerinden iptal edilebilecek, para iade edilecek.