AKP, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Anayasa’ya aykırı olduğuna hükmederek iptal ettiği, daha önce de 2 kez Meclis’e sunduğu limanların sözleşme sürelerini ihale yapmadan 49 yıla çıkaran kanun teklifini tekrar gündeme getirdi. Meclis’e sunulan yasa tüm itirazlara rağmen AKP ve MHP'nin oylarıyla yasalaştı.

Birgün’de yer alan habere göre, 6 Ocak’ta AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla kabul edilen torba kanun teklifi ile özelleştirme sözleşmeleri 49 yıldan az olan limanların kira süreleri 49 yıla çıkarıldı. Daha sonra bu düzenleme, AYM’nin kararıyla Ağustos ayında iptal edildi. CHP’nin başvurusu üzerine toplanan yüksek mahkeme, iptal kararında, “Düzenleme, özelleştirmede hâkim olması gereken serbest rekabet ve eşitlik ilkeleriyle bağdaşmamakta olup, kurala konu limanların gerçek özelleştirme değerlerine ulaşılmasını engelleyebilecek niteliktedir” değerlendirmesini yaptı.

EKİM AYINDA MECLİS'E SUNULMUŞTU

AYM’nin iptal kararının ardından bu ısrarından vazgeçmeyen iktidar, ekim ayında TBMM’ye sunduğu torba kanun teklifinde aynı düzenlemeye yer verdi. Yapılan uzun tartışmaların ardından madde, teklif metninden çıkarıldı.

Yeni yıla sayılı günler kala çok sayıda yaşamsal talebin karşılanmasını bekleyen vatandaşa, iktidardan üçüncü kez liman sürprizi geldi. AKP Milletvekilleri, Aralık ayı başında TBMM’ye sundukları kanun teklifi ile limanların kira süresini 49 yıla kadar uzatan düzenlemeyi yeniden Meclis gündemine taşıdı. İtirazları dikkate almayan AKP, küçük ortağı MHP ile birlikte teklifi hayata geçirdi. CHP, düzenlemenin Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından yeniden AYM’nin kapısını çalmaya hazırlanıyor.

YANDAŞ VE KATARLI ŞİRKETLERİN LİMANLARINA UYGULANACAK

LİMAK, AKFEN, CİNER Grubu, Albayrak, Çelebi ve Doğuş Grubu’nun aralarında olduğu şirketler ile Antalya Limanı’nın işletmesini devralan Katarlı QTerminals, ihaleye bile katılmadan 10, 13 ve 19 yıl ek işletme süresi kazandı.

Mersin Limanı, İskenderun Limanı, Bandırma Limanı, Derince Limanı, Antalya Limanı, Galataport, Çeşme Limanı, Trabzon Limanı, Tekirdağ Limanı ve Marmaris Limanı tekliften etkilenen limanlar arasında yer alıyor.

Editör: Yadigar Hanım