Antalya kıyılarında balon balığı istilası: Yerli türler tehlikede
Akdeniz'de hızla çoğalan ve tetrodotoksin adlı zehri nedeniyle tehlikeli olan balon balığı, Antalya kıyılarında yerli türlerin yaşam alanlarını tehdit ediyor. Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, balon balıklarının Akdeniz'in doğal popülasyonunun bir parçası haline geldiğini açıkladı.
Güçlü çene yapısıyla avcı konumunda olan balon balıkları, özellikle yavrulama dönemindeki diğer balık türlerini avlıyor. Kolay üreyen ve hızlı çoğalan bu türün zehri insan sağlığı için ciddi risk oluşturuyor. Bu durum, yerli türlerin yaşam alanlarının daralmasına ve popülasyonlarının azalmasına neden oluyor.
Prof. Dr. Gökoğlu, balon balıklarına karşı etkili bir mücadele yönteminin şu an için mevcut olmadığını, balıkçılara verilen teşviklerin popülasyonu tamamen ortadan kaldırmak için yeterli olmadığını vurguladı. 'Bu balıklar artık Akdeniz'in doğal popülasyonu haline geldi. Su sıcaklıklarında ani bir düşüş gibi olağanüstü iklim olayları yaşanmadıkça yaşamlarını sürdürmeye devam edecekler. Ancak küresel ısınma giderek arttığı için böyle bir değişim de beklenmiyor. Aksine, bu türlerin Karadeniz'e doğru da yayılmaları olası görünüyor' dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.