Aydın'ın Bozdoğan ilçesinde hayvancılık krizi: 'Hiç bu sene kadar zor bir sene olmadı'
Aydın'ın Bozdoğan ilçesine bağlı Alamut köyünde yaşayan Hakan Akçay, hayvancılıkta yaşadığı zorlukları anlattı. Üç yıldır bu sektörde olan Akçay, 2025 yılının sektör için en zor yıl olduğunu vurguladı. Ekonomik sıkıntılar ve artan maliyetler nedeniyle koyunlarının yarısının elinde kaldığını dile getirdi. Akçay, koyunların satışının zorluğundan ve emekli maaşlarının düşük olmasından dolayı insanların koyun almaktan kaçındığından bahsetti.
Akçay, yem ve ot maliyetlerinin yüksek olmasının üretimi zorlaştırdığını, geçen yıla göre büyük bir zararda olduklarını ve hayvanlarını aldıklarına pişman olduklarını söyledi. Günlük 15-20 kilo yem ve 3-4 paket ot tüketimiyle hayvan başına maliyetlerin arttığını ve geçen yıl daha kolay satış yapabildiklerini ancak bu yıl satışların çok düşük olduğunu belirtti. Emeklilerin koyun alamayacak kadar düşük gelirlerinin olduğunu ve 1-2 ay sonra ödemeli satış teklifleriyle karşılaştıklarını ancak tanımadıkları kişilere bu şekilde satış yapamayacaklarını ifade etti.
Akçay, koyunlarının 50-60 kilo arasında olduğunu ve ortalama 25-30 kilo et verdiğini, fiyatların geçen seneye göre daha düşük olduğunu ve hayvancılığın kötüye gittiğini, sektörün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Devlet desteğinin önemine vurgu yapan Akçay, desteklerle eski günlerine dönmeyi umduğunu dile getirdi. Diğer hayvancılık yapan arkadaşlarının kendisinden daha kötü durumda olduğunu ve sektörün geleceği konusunda endişelerini paylaştı.
Kaynak:ANKA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.