AYM: Boşanma davalarının uzaması evlenme hakkı ihlali

AYM: Boşanma davalarının uzaması evlenme hakkı ihlali
Anayasa Mahkemesi, uzun süren boşanma davaları nedeniyle evlenme hakkı ihlali tespit ederek manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Anayasa Mahkemesi (AYM), uzun süren boşanma davaları nedeniyle aile kuramadıklarını belirten başvurucuların evlenme haklarının ihlal edildiğine karar verdi. Mahkeme, bu ihlal nedeniyle başvuruculara manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

AYM'ye yapılan başvurularda, boşanma sürecinin uzamasından dolayı yeniden evlenip aile kuramamanın yaşattığı mağduriyet dile getirildi. Mahkeme, başvuruları birleştirerek inceledi ve 14 Mayıs 2025 tarihinde oybirliğiyle kararını açıkladı. Kararda, bazı davaların 5 ila 10 yıl sürdüğü, bir başvurunun ise 9 Kasım 2016'dan beri devam ettiği belirtildi.

Kararda, evlenme hakkının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 12. maddesi ve Anayasa'nın 20. ve 41. maddeleriyle korunmakta olduğu vurgulandı. AYM, yargılamaların uzamasında başvurucuların bir kusurunun olmadığını, devletin boşanma davalarını makul sürede sonuçlandırma yükümlülüğünü yerine getirmediğini ve bu durumun başvurucuların evlenme haklarını ihlal ettiğini tespit etti. Bu nedenle, manevi tazminat ödenmesine karar verilirken, maddi tazminat talepleri reddedildi. (DHA)

Kaynak:DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.