KTÜ Öğretim Üyesi Bülbül: Yılanları rahatsız etmeyin, ısırabilirler
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ufuk Bülbül, yaz aylarında sıklıkla görülen yılanlarla ilgili önemli uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Bülbül, yılanları rahatsız edici hareketlerden kaçınılması gerektiğini, onlara yaklaşmanın ve yakalamaya çalışmanın tehlikeli olduğunu belirtti. Hayvanların kendini savunmak için ısırabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Bülbül, yılanların insanları besin olarak görmediğini ve aslında insanlardan korktuklarını ifade etti.
Prof. Dr. Bülbül, Araştırma Görevlisi Sema Sarıkurt, yüksek lisans öğrencisi Sena Koç ve çevreci Engin Zaman ile birlikte Batı Karadeniz'de saha çalışması yürütüyor. 13 yıldır bölgede çalışma yürüten ekip, 32 amfibi ve sürüngen türü tespit etti. Bu türlerin 9'unun yılan olduğunu, bunlardan 7'sinin zehirsiz, sadece 2'sinin ise zehirli engerek yılanı olduğunu açıkladı. Prof. Dr. Bülbül, yaz aylarında yılanların daha sık görülmesinin, üreme ve beslenme faaliyetleriyle ilgili olduğunu, bunun bir yılan istilası anlamına gelmediğini söyledi.
Ormanlık alanlara giderken kalın ayakkabı ve pantolon giymenin önemini vurgulayan Prof. Dr. Bülbül, yılanları öldürmenin ekolojik dengeyi bozacağını ve fare sayısının artmasına yol açabileceğini belirtti. Her yılanın doğada bir rolü olduğunu, zehirli olmayan türlerin de olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Bülbül, Zonguldak'ta bulunan 32 türden 4'ünün neslinin tehlike altında olduğunu ve korunmaları gerektiğini sözlerine ekledi. Doğanın bir parçası olarak yılanlarla birlikte yaşamayı öğrenmenin önemini vurguladı.
Kaynak:DHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.