Marmara Denizi'nde deniz çayırları korunuyor: Oksijen fabrikaları tehdit altında
Marmara Denizi'nde deniz çayırlarının korunması için İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk liderliğinde çalışmalar devam ediyor. Prof. Dr. Öztürk, deniz çayırlarının endemik bir tür olduğunu ve günde 16 ila 20 litre oksijen üreterek denizin oksijen fabrikaları görevi gördüğünü vurguladı. Ayrıca, kökleriyle iklim değişikliğine karşı karbon yutağı olarak işlev gördüklerini belirtti.
Marmara Denizi'nde deniz çayırlarının bulunduğu 10 noktaya şamandıra yerleştirildiğini açıklayan Öztürk, kirlilik, çipa atılması ve balıkçılığın bu önemli ekosistemi tehdit ettiğini ifade etti. 1990'lı yılların başında litrede 5 mg/L olan ideal oksijen seviyesinin bugün 50 metrenin altında neredeyse sıfıra indiğini, oksijenin sadece ilk 30 metrede sınırlı olduğunu dile getirdi. Bu durum, deniz yaşamı için büyük tehlike oluşturuyor; deniz çayırlarının oksijen üretimi ise bu soruna sınırlı bir etki gösteriyor.
Prof. Dr. Öztürk, TÜDAV'ın Birleşmiş Milletler Okyanus Konferansı'nda Türkiye sularındaki biyolojik çeşitliliğin korunması ve sürdürülebilir balıkçılık konularında görüşlerini paylaştığını, Marmara Denizi'ndeki deniz çayırı koruma çalışmalarını anlattığını belirtti. Deniz çayırlarının doğal olarak var olduğunu, ancak kirlilik, balıkçılık ve çipa atıkları nedeniyle tahrip edildiğini vurgulayan Öztürk, mevcut deniz çayırlarının korunmasının, yeni yetiştirme çalışmalarından daha önemli ve maliyet etkin olduğunu söyledi. Müsilaj sorununun deniz çayırlarıyla çözülemeyeceğini, tek çözümün denize atık bırakılmaması olduğunu ekledi. Ayrıca, deniz okuryazarlığı konusunda 4000'den fazla öğrenciye seminer verdiklerini ve koruma çalışmalarına devam ettiklerini açıkladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.