Marmara Üniversitesi öğrencileri beraat etti

Marmara Üniversitesi öğrencileri beraat etti
İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil cinayetlerini protesto eden beş Marmara Üniversitesi öğrencisi, 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasından beraat etti.

İstanbul'da, kamuoyunda "Sur cinayetleri" olarak bilinen İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil cinayetlerini protesto eden beş Marmara Üniversitesi öğrencisi, "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlamasıyla yargılandıkları davada beraat etti. 4 Ekim 2024'te Semih Çelik tarafından katledilen Uzuner ve Halil'in ölümü, ülke genelinde büyük tepkilere yol açmıştı. Marmara Üniversitesi Rektörlüğü ise, Göztepe Yerleşkesi'nde protesto düzenleyen öğrencilere, kampüs trafiğini engelledikleri gerekçesiyle soruşturma başlatmış ve Rektör Mustafa Kurt, öğrencilere kınama cezası vermişti.

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, öğrencilerin "Bir kişi daha eksilmeyeceğiz" sloganıyla düzenledikleri protesto sırasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın karikatürünün yer aldığı pankart açtıkları gerekçesiyle "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlamasıyla dava açmıştı. Öğrenciler, bugün İstanbul Anadolu 24. Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı ve kadın cinayetlerini protesto amacıyla eyleme katıldıklarını, Cumhurbaşkanı'na hakaret etmediklerini savundular. Mahkeme, sunulan savunmaları değerlendirerek, beş öğrencinin de beraatine karar verdi.

Öğrencilerin avukatı ve Avukatın Sesi İnisiyatifi üyesi Pınar Akbina Karaman, ANKA Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, beraat kararının doğru olduğunu belirtti. Karaman, duruşmanın, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 299. maddesinin yargılanması ve kadın cinayetlerini protesto etme hakkının tartışıldığı bir duruşma olduğunu vurguladı. TCK 299'un Anayasa'ya aykırılığı iddiasıyla Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesi talebinin reddedildiğini, ancak müvekkillerinin anayasal haklarını kullandıklarını ve beraatlerini talep ettiklerini ifade etti.

Kaynak:ANKA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.