Geçen yıl ülkemiz orman yangınlarından çok çekmişti. Zamanın Orman Bakanı hangarda bekleyen uçaklar için onlar birer hurda demişti.

Dön baba dönelim. Geldik 2022 Yaz’ına. Orman yangınları tekrar başladı. Ama iktidar hala yangınları seyretmekle meşgul.

Bakanlar arasında hiçbir irtibatın olmadığı bir daha ortaya çıkmış bulunuyor. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, gece görüşlü uçakların 4 Temmuz’da envantere gireceğini söylerken, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise, gece görüşlü uçakların bu gece devreye alınacağını söylüyordu. Bu ne keşmekeş, aynı kabinenin bakanları arasında hiçbir koordinasyonun olmadığı bir daha ortaya çıkıyordu.

Aradan bir yıl geçmiş Orman Bakanlığının emrindeki uçaklar halen bakım ve onarımı yapılmamış, Bakan Kirişçi’nin ifadesi ile 4 adeti hizmete hazır hale getirildi dediği halde yangında kullanıma verilmediği ifade edilmektedir. Bu nasıl bir mantık, bu nasıl kriz yönetimi. İçişleri Bakanı diyorki 3 gündür uykusuzum, toplam 3-4 saat uyku ile yangın bölgesinde çalışmalara eşlik ediyoruz diyordu. Halbuki o akşam kendisi Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman’ın akşam yemeğinde geç saatlere kadar eğlendiği belirtiliyordu. Aklımızla alay ediyorlar.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Marmaris’teki yangınla ilgili bir kişinin gözaltına alındığını ve suçunu itiraf ettiğini açıkladı. (Sahiden İnanalım mı?)

İçişleri Bakanı Soylu, “S.A. isimli şahıs kendisi itiraf etti. O bölgeyle ilgili geçmişten kalan ticari bir anlaşmazlık sebebiyle kendisinin kızarak yaktığını ve kendini de öldürmek istediğini söyledi. Olay anında da alkollüymüş” dedi. (Yersen)

Orman yangınları olaylarında da Atatürk düşmanlarının Atatürk’ün manevi şahsiyetine yapılan saldırılarda da bir meczup bulunur, gözaltına alınır, ifadesi alınır, karakolun öbür kapısından salıverilir. Bu hep bugüne kadar böyle olmuştur. İfadesi alınan kişi ya alkollüdür, ya akli dengesi yerinde değildir. Ya da meczubun tekidir denilir ve salıverilir. Orman yangınlarını çıkaranlar olsun, Atatürk düşmanları olsun bir şekilde serbest kalırlar. Göreceksiniz son Marmaris yangınını çıkardığı ve itiraf ettiği iddia edilen S.A. zaten alkollüymüş deniliyor. Bir de akli dengesi yerinde değil raporu verirler olur biter. İsmi tam olarak açıklanmadığı için kimdir, gerçekten böyle bir kişi var mıdır orası da mechul. Ormanları esas yaktıranları bulup mahkeme karşısına çıkarmak ve cezalandırmak lazım.

Sosyal Medya’da ünlü oyuncu Şener Şen’in bir paylaşımında, fotoğraf ve altında şöyle yazıyordu: “Yak İzle, Yap İşlet” Sosyal medyada bakıyorum bu yangınların kasten çıkarıldığına dair büyük bir ortak görüş mevcut. Hatta orman yangınlarını Tİ’ye alan çok komik ve bir okadar da insanı düşündüren karikatürler yayınlanmakta.

Ormanlar insanlık aleminin ortak malıdır. Ülke ayrımı yapmadan ormanlara sahip çıkmalıyız. Dünyadaki tüm ormanlara aynı bakış açısı ile bakmalıyız. Dünyada tek bir orman olduğunu ve dünyanın neresinde olursa olsun yanan her ormanın kendi ormanı olduğunu düşünmelidir. Bu anlayışla olaya bakılırsa belki daha duyarlı bir nesil yetişmesine vesile olabiliriz.

Kısaca bırakın ülkemizdeki orman yangınlarını, dünyanın neresinde olursa olsun orman yangınlarına şahsen ben çok üzülüyorum. Bu son Marmaris yangını ciğerlerimizi bir kez daha yaktı. Orada yanan sadece ağaçlar değil elbette. Börtü böcekler başta olmak üzere endemik birçok bitki, yaban hayvanları ve sayamayacağımız birçok kuş ve hayvan türleri de yok olmaktadır. Yakanları ve yaktıranları Allah islah eylesin. Başka ne denilebilirki?